Sari Aro Savonia-palkintoehdokkaaksi

18.11.2022

Kirjailija Sari Aro on ehdolla Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Aron kesällä ilmestynyt esikoisromaani Nukkuvan jättiläisen laakso on koskettava kasvutarina, jossa Kuopio ja Kallavesi jäävät taakse, kun nuori Alina muuttaa Brasilian suomalaissiirtokuntaan. Romaani sijoittuu 1930-1940-luvuille ja kuljettaa lukijan tiukkoja sääntöjä noudattavaan siirtokuntaan sademetsän siimeksessä ja elämää sykkivään Rio de Janeiroon toisen maailmansodan kynnyksellä.

Savonia-kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena savolaiselle kirjailijalle kyseisenä vuonna julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Palkinnon arvo on 12 000 euroa ja se jaetaan 9.12.

Palkintoraati luonnehtii Aron teosta seuraavasti:
"Aro kirjoittaa esikoisromaanissaan värikästä ja täyteläistä proosaa 1930- ja 40-lukujen suomalaisesta siirtokunnasta Brasilian sademetsissä. Keskiössä on savolaisen tytön selviytymistarina aluksi ankaran uskonnollisen yhteisön paineessa ja myöhemmin Brasilian autoritäärisen yhteiskunnan puristuksessa. Aron kieli on poikkeuksellisen kuvailevaa ja värikylläistä, mikä yhdistettynä brasilialaiseen villiin ja hallitsemattomaan luontoon tekee romaanista vahvan visuaalisen lukuelämyksen."

Kuopiossa syntynyt ja nykyisin Espoossa asuva Sari Aro on kokenut journalisti, joka työskentelee Ylen televisiouutisten tuottajana. Hän on opiskellut kirjoittamista myös Kriittisessä korkeakoulussa. Nukkuvan jättiläisen laakso on hänen esikoisteoksensa, joka sai alkusysäyksen tositapahtumista.

Sari Aro

Kirjailija

Sari Aro

Sari Aro (s. Kuopiossa, asuu Espoossa) on kokenut journalisti ja työskentelee Ylen televisiouutisten tuottajana. Hän on opiskellut kirjoittamista myös...