Filosofi Frank Martela kehottaa: löydä sisäinen motivaatiosi ja ryhdy valonööriksi!

26.3.2015

Frank Martelan uutuuskirja Valonöörit edustaa kansainvälisesti nousussa olevaa science help -kirjallisuutta, joka pyrkii olemaan yhtä helposti lähestyttävää kuin self help -oppaat mutta jossa on vankka tieteellinen pohja. Kirja on kirjoitettu niille, jotka haluavat kasvaa valonööreiksi, ihmisiksi, joilla on sekä vahva elämänhallinta että vahva elämänarvostus. Valonöörillä on kyky haluta oikeita asioita ja kyky saada asioita aikaan.

Miten sellaiseksi tullaan? Mikä tekee elämästämme hyvän, onnellisen ja merkityksellisen? Mitä sisäinen motivaatio on ja miten se löytyy? Frank Martela tarjoaa oman, kansainvälisillä areenoilla treenatun näkemyksensä merkityksellisen elämän rakentamiseksi. Valonöörit-kirja ammentaa niin itämaisesta ja länsimaisesta filosofiasta kuin tuoreimmista psykologisista tutkimuksista. Martelan esimerkit ulottuvat Cheekistä suomalaisen vanhainkodin asukkaisiin.

Hyvään ja merkitykselliseen elämään tarvitaan Martelan mukaan kokemuksia kyvykkyydestä, vapaa-ehtoisuudesta, läheisyydestä ja mahdollisuuksista tehdä hyvää toisille ihmisille. ”Ihminen ei ole yksilö. Ihminen on suhdelo. Sosiaalisuus on meissä syväänrakennettu ja niinpä myös kokemus oman elämäni arvokkuudesta kietoutuu tiiviisti toisiin ihmisiin. Tämän koin erityisen voimakkaasti tehdessäni väitöskirjaani suomalaisessa vanhainkodissa”, hän toteaa.

Haluatko siis menestyä? Tyhmintä mitä voit tehdä on puskea väkisin väärään suuntaan. Jos ei pidä siitä mitä tekee, on aina askeleen jäljessä sitä kaveria, joka oikeasti nauttii samasta tekemisestä. Siksi on niin tärkeää löytää se jokin, jonka tekemisestä todella nauttii. Ja siksi sisäinen motivaatio on paitsi onnellisuuden, myös menestyksen salaisuus.

Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja
308 sivua

Frank Martela

Kirjailija

Frank Martela

Filosofi Frank Martela (s. 1981) on inhimillisen kokemusmaailman tutkija. Hän on väitellyt soveltavan filosofian ja organisaatiotutkimuksen tohtoriksi...