Karjalaisen evakkoperheen koskettava tarina kotiinpaluusta Kannakselle

10.1.2013

Takaisin Karjalaan kertoo Hämeessä evakkona olleen Rämön perheen paluusta Kannakselle jatkosodan aikaan. Vuonna 1935 Muolaassa Karjalankannaksella syntynyt Lassi Rämö kertoo kirjassaan oman perheensä vaiheista.  Takaisin Karjalaan kuvaa paitsi karjalaisen evakkokansan traagisia vaiheita ja sodan julmuutta myös yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Sodan jäljet kotikylässä olivat hirvittävät, mutta talkoilla ja kekseliäisyydellä tuhoutunut tila saatiin asuttavaan kuntoon ja perhe pääsi muuttamaan takaisin – kunnes tuli aika lähteä uudelle evakkomatkalle.

Pieni pika-asutustila Tammelassa sai jäädä, kun Lassi Rämön isä haki muuttolupaa kotikyläänsä, jossa oli taisteltu kahteen kertaan. Matkaan hän lähti aluksi yksin. Työtä oli valtavasti, sillä kodista oli jäljellä kolme savupiippua ja kaikista tarvikkeista oli pula. Perhe seurasi perässä kun väliaikainen asumus oli saatu rakennettua navetan tiiliseinien suojaan. Kaikki nuorimmasta vanhimpaan osallistuivat tilan töihin ja apuna maatöissä rehki myös venäläinen sotavanki, Pekko.

Elämä asettui uomiinsa pikkuhiljaa. Kauppaa käytiin mustassa pörssissä, missä kovinta valuuttaa olivat voi ja sianliha. Lapset palasivat kouluun, ja kodin ilme koheni, kun vähitellen saatiin hankittua mattoja, verhoja ja huonekaluja. Sota oli kuitenkin koko ajan läsnä. ”Jokapäiväistä elämää olivat sotaleikit metsässä, tykkien jyske ja valojuovien kaaret rintamalta sekä kylän ylitse syöksähtelevät lentokoneet”, Lassi Rämö muistaa.

Talvisodan syttyminen, pakoon lähteminen ja siitä alkanut, kymmenen vuotta kestänyt monivaiheinen evakkoaika ovat tallentuneet selkeänä kuvien nauhana muistin lokeroihin”, Rämö kertoo. Evakkoperheen poika ehti asua noiden kymmenen vuoden aikana kahdeksassa eri paikassa. Valoisimpana evakkovaiheena hän pitää aikaa keväästä 1942 kesään 1944, jonka perhe vietti kotona Kannaksella.

Takaisin Karjalaan
191 sivua

Kirjailija

Lassi Rämö

Lassi Rämö on syntynyt 1935 Muolaassa Karjalan Kannaksella. Hän asuu nykyään Helsingissä. Rämö on aikaisemmin kirjoittanut perheensä sota-ajan vaihei...