Hillitön nuortenromaani rahasta, rakkaudesta ja julkisuudesta

27.2.2013

Jussi Siirilän hauska varhaisnuorten romaani Barrikadikesä kertoo 13-vuotiaasta Mayasta ja tämän vauhdikkaasta kesälomasta. Ei riitä, että pitää siirtyä alakoulusta yläkouluun, vaan eteen tuntuu tulevan jos jonkinlaista vastoinkäymistä ja kommellusta perheen ja ystävien parissa. Siirilä käsittelee humoristisen tekstinsä lomassa myös vakavia teemoja, kuten kasvamista ja identiteetin rakentumista.

”Jotenkin olin tämän aavistanut mutta en ollut antanut itselleni lupaa uskoa siihen. Se oli niin älytöntä. Hirvittävän, puistattavan, hiuksiaraastavan älytöntä.

Isä ja äiti aikoivat hakea Raaka remontti -ohjelmaan."

Espoolaisen Mayan elämä ei ole helppoa, kun vanhemmat ovat sellaisia kuin ovat: taitavia vääntämään elämän umpisolmuun. Talo pitäisi remontoida, mutta rahaa siihen ei löydy, kun äiti haaveilee taiteilijaelämästä ja isä sai kenkää yt-neuvottelujen tuloksena. Vanhemmat päättävät hakea television reality-sarjaan, jossa perheen kaikki kauheudet lätkäistäisiin katsojien ruodittavaksi.

Maya kauhistuu ja pakenee pohjoiseen mummon ja pikkuserkkunsa Nooran luo, mutta ei elämä sielläkään helppoa ole. Etenkään, kun yhteiskunnallisesti aktiivinen mummo on kovin altis kiipeämään barrikadeille ja kun kolmiodraama tyttöjen ja Nooran ihastuksen Reiman välillä uhkaa pilata koko kesän. Vielä suurempi sotku syntyy, kun Reima mystisesti katoaa. Jotenkin Mayan täytyy luovia tiensä läpi kesän myrskyjen ja selvitä kuivalle maalle.

”Jokaisen nuoren ihmisen eteen tulee hetki, jolloin tuntuu kuin alkaisi nähdä selvemmin ja kuulla oman sisäisen äänensä tarkemmin. Samalla huomaa kauhukseen, etteivät omat vanhemmat tai isovanhemmat tiedäkään kaikkea. He saattavat jopa olla melkoisia tunareita ja ongelmamagneetteja – tosin rakastettavia sellaisia”, Jussi Siirilä naurahtaa. ”Romaanissa Maya on tämän valaistumisen ytimessä. Maya alkaa ymmärtää, ettei hänen tiensä ole vanhempien tai isovanhempien tie. Se on hänen omansa, ja hänen on löydettävä se itse.”

Jussi Siirilä
Jussi Siirilä on syntynyt vuonna 1967 Espoossa ja käynyt koulunsa Kemissä. Koulutukseltaan hän on kemian alan diplomi-insinööri ja työskennellyt mm. tutkijana syöpälääkettä kehittävässä tutkimusryhmässä, opettajana yliopistossa ja ammattioppilaitoksessa, aluemyyjänä, varastomiehenä ja ohjelmistosuunnittelijana. Kalle Päätalo -palkinnon vuonna 2002 saanut Siirilä asuu nykyisin Kemissä ja työskentelee vapaana kirjailijana.

Jussi Siirilä: Barrikadikesä
300 sivua

Jussi Siirilä

Kirjailija

Jussi Siirilä

Jussi Siirilä (s. 1967) asuu Kemissä. Hän on työskennellyt vapaana kirjailijana yli 10 vuotta ja julkaissut 11 kirjaa. Koulutukseltaan hän on kemian a...