Vuodet-teoksesta tunnettu muistelman mestari Annie Ernaux kertoo vanhempiensa tarinat

11.8.2022

Ranskalaisen Annie Ernaux’n pienet, voimalliset teokset Isästä ja Äidistä (Gummerus) on julkaistu Ranskassa itsenäisinä, mutta suomeksi ne saadaan yksissä kansissa. Viime vuonna muistelmakirjallisuuden klassikko Vuodet (Gummerus) hurmasi kriitikot ja lukijat Suomessa. Ernaux nousi mukaan myös kirjallisuuden Nobel-veikkauksissa.

”Halusin kirjoittaa ja kertoa isästä, hänen elämästään ja siitä etäisyydestä, joka väliimme oli teini-iässäni tullut. Se oli luokkaetäisyyttä mutta aivan omanlaistaan, nimetöntä. Kuin halkaistua rakkautta.”

Annie Ernaux’n isä eteni itse maatyöläisestä kauppiaaksi mutta ei sietänyt tyttären sosiaalista nousua sivistyneistöön. Eleettömän armottomassa teoksessaan Isästä Ernaux pyrkii lähestymään tuota työteliästä miestä – sekä häpeää, jota tämä tunsi lapsuusvuosiensa köyhyydestä.

 Äidistä puolestaan on tilinteko äiti-tytärsuhteesta, joka molempien iän karttuessa saa kolhuja mutta ei koskaan katkea. Kun kirjailijan äiti kuolee Alzheimerin tautiin, Ernaux kaivautuu menneeseen ja yrittää koota kuvaa naisesta, jolla oli elämä myös äitiyden ulkopuolella.

”En enää saa kuulla äidin ääntä. Äiti ja hänen sanansa, hänen kätensä ja eleensä, hänen tapansa nauraa ja kävellä yhdistävät tämän naisen, joka minä nyt olen, siihen lapseen, joka minä joskus olin. Olen menettänyt viimeisen siteeni siihen maailmaan, josta olen kotoisin. ”

Väkevät teokset käsittelevät muistoja, menetystä ja kuolemaa sekä häpeää ja kateutta, joita luokkaerot nostattavat sukupolvien välisiin perhesuhteisiin.

”Ernaux on mestarillinen kirjoittaja, joka onnistuu nivomaan yhteen yleistä ja yksityistä äärimmäisen toimivalla ja mukaansatempaavalla tavalla.” – Kirjavinkit.fi 

Kirjailija Annie Ernaux (s. 1940) on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista, jonka mm. Édouard Louis on maininnut innoittajakseen. Palkittu ja kansainvälisesti menestynyt muistelmateos Vuodet (2008, suomeksi 2021) ihastutti viime vuonna myös suomalaislukijat.

Annie Ernaux: Isästä
alkuteos La place, 1983

Annie Ernaux: Äidistä

alkuteos Une femme, 1987

Suomentanut Lotta Toivanen
152 sivua

Annie Ernaux

Kirjailija

Annie Ernaux

Annie Ernaux (s. 1940) palkittiin vuonna 2022 kirjallisuuden Nobel-palkinnolla. Hän on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista. Ernaux hyödyn...