Japanilaisen Sayaka Muratan romaani kertoo radikaalin, tabuja rikkovan ja lämmöllään yllättävän tarinan naisesta, joka uskoo vilpittömästi olevansa kotoisin toiselta planeetalta

23.9.2022

Lähikaupan nainen (2020) romaanillaan suomalaislukijatkin hurmanneen Sayaka Muratan Maan asukit on shokeeraava ja omituinen mestariteos yhteiskuntamme normeista ja heistä, jotka eivät sopeudu niihin. Se kertoo naisesta, joka ei halua avioitua ja lisääntyä tai olla muutenkaan pieni ratas tehdasmaisessa yhteiskunnassa. Romaani saa pohtimaan perheorientoitunutta kulttuuria ja herättelee kysymään, mikä oikeastaan on normaalia.

Natsuki on kokenut lapsesta asti olevansa erilainen kuin muut ja uskookin olevansa kotoisin Pohapipinpobopia-planeetalta. Yhteiskunta ja perhe eivät hyväksy poikkeavia ihmisiä, ja Natsukin on pohdittava, kuinka pitkälle hän on valmis menemään löytääkseen toisenlaisen tavan elää – sellaisen, jota eivät sido minkäänlaiset normit tai käyttäytymissäännöt.

Sukupolvensa ansioituneimpiin ja ylistetyimpiin japanilaiskirjailijoihin lukeutuva Sayaka Murata (s. 1979) tunnetaan mestarillisena ulkopuolisuuden kokemuksen ja normien naurettavuuden kuvaajana. Hänet on palkittu useilla Japanin arvostetuilla kirjallisuuspalkinnoilla.

Sayaka Murata: Maan asukit
alkuteos Chikyū seijin
村田沙耶香 『地球星人』
suomentanut Raisa Porrasmaa
238 sivua
myös äänikirjana, lukija Vuokko Hovatta

Sayaka Murata

Kirjailija

Sayaka Murata

Sayaka Murata (s. 1979) on yksi sukupolvensa ansioituneimmista ja ylistetyimmistä japanilaiskirjailijoista. Hän on saanut mm. arvostetun Akutagawa-pal...