Anna Gavaldan uutuusromaanissa pyristellään irti tyhjästä löpinästä kohti aitoa elämää

9.4.2015

Ranskan suosituimpiin kirjailijoihin lukeutuva Anna Gavalda kuvaa uutuusromaanissaan Parempaa elämää oivaltavasti 2010-luvun pari-kolmekymppisiä, valheellisuudesta aitouteen rimpuilevia nuoria aikuisia. Gavaldan laserkatseen ja lukuisien osuvien yksityiskohtien piirtämä kuva aikamme ihmisistä ja arjesta, joka toisinaan tuntuu musertavalta, on tunnistettavaa ja puhekielellä kirjoitettuna kuplivan iloista. Kahdesta temaattisesti yhteen kietoutuvasta tarinasta koostuva kirja on Gavaldan kahdeksas kaunokirjallinen teos.

Taidehistorian opiskelija Mathilde kuluttaa päivänsä opiskelun sijaan suoltamalla salanimillä valheita nettiin hankkiakseen asiakkaita lankomiehensä firmalle. Tienaamansa rahat hän törsää mekkoihin, kenkiin, alusvaatteisiin ja baareihin. Maailmantuskaa poteva Yann taas ei ole onnistunut löytämään suunnittelukoulutustaan vastaavaa työpaikkaa ja paikkaansa maailmassa. Parempia aikoja odotellessaan hän myy korealaisia kotitalousrobotteja ja kerää bonuspisteitä.

Mitä minä oikein olin toivonut?
En tiedä…
Jotakin hohdokkaampaa…

Kohtausta.
Hienoa kohtausta.
Niin kuin elokuvissa tai kirjoissa.

Anna Gavalda antaa kirjansa henkilöille uuden tilaisuuden, mahdollisuuden muuttaa suuntaa. Sekä Mathilde että Yann törmäävät tahoillaan häkellyttävään rehellisyyteen, kokevat aidon kohtaamisen vailla tunteilla ja tulevaisuudella pelaamista ja päättävät käynnistää muutoksen elämässään.

Koskettavin detalji ei koskaan hyppää silmille, koska katse itse hakeutuu siihen, ja kaikki muu…
Kaikki muu on vähemmän kiinnostavaa.

Anna Gavalda, Parempaa elämää
alkuteos La Vie en mieux
suomentanut Lotta Toivanen
265 sivua

Anna Gavalda

Kirjailija

Anna Gavalda

Ranskalainen Anna Gavalda (s. 1970) on Ranskan suosituimpia kirjailijoita. Gavalda valloitti lukijat ympäri maailmaa jo esikoisnovellikokoelmallaan Ku...