Pirjo Rissasen romaanissa tehdään tiliä kipeiden nuoruusmuistojen kanssa

14.8.2012

Pirjo Rissasen Kamomillasola on kertomus nelikymppisestä Maaritista, joka joutuu huomaamaan, että nuorena tehtyjä valintoja ei voi sittenkään paeta. Kun isovanhempien kasvattama esikoistytär kirjoittaa ylioppilaaksi, päätyy Maarit kasvotusten myös omien nuoruusmuistojensa kanssa. Tarkkanäköinen romaani palkitsee lukijansa, sillä Rissanen osaa kuvata naiset heikkouksineen ja haaveineen lämpimästi ja ymmärtävästi.

Sinä kesänä Saariston perheen naiset kolmessa sukupolvessa pysähtyvät miettimään, ovatko he onnellisia. Berliinissä asuva Maarit huomaa, että välit sekä äitiin että raastavasta nuoruudenrakkaudesta syntyneeseen Ilonaan ovat muuttuneet muodollisiksi. Isän 70-vuotispäivien kanssa samaan viikonloppuun sattuva luokkakokous saa Maaritin muistamaan ylioppilaskesän, joka oli täynnä intohimoa, unelmia ja toiveita.

Pirjo Rissanen pohtii romaanissaan, onko perheenjäsenten ja lähisukulaisten etääntyminen toisistaan vääjäämätöntä. ”Käsittelemättä jätetyt asiat alkavaa hiertää mieltä ja aiheuttavat välien viilenemistä. Yksi ymmärtää asiat eri tavalla kuin toinen. Puhumattomuus on pahinta”, hän summaa. Kamomillasolassa rakkaus saa sairaitakin piirteitä. ”Minua on aina kiinnostanut terveen ja sairaan mielen ero, joka saattaa olla hiuksenhieno. Kamomillasola onkin eräänlainen nuoren rakkauden sairauskertomus”, Rissanen toteaa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomen ja Berliinin lisäksi myös Kanariansaarten vuoristoisille patikointireiteille. ”Rakastan Kanariaa, sen vuoria, rotkoja ja avaruutta sekä pieniä syrjäisiä kyliä, jotka tuntuvat olevan maailman äärimmäisellä laidalla. Kohtasin muutama vuosi sitten jokavuotisella patikointimatkalla Gran Canarian vuoristossa hyvin nuoren ja onnelliselta vaikuttavan espanjalaispariskunnan, joilla oli ihan pieni tyttövauva kantoliinassa. Satunnainen tapaaminen jäi askarruttamaan minua. Mietin, ovatko he todella sitä miltä näyttivät eli onnellinen ja rakastava pieni perhe”, Rissanen kertoo.

Edellisestä romaanista Äitienpäivä sanottua:

Kertojana Rissanen on taitava. Kirjan jännite säilyy alusta loppuun ja henkilöistä moni nainen tunnistaa jos ei itseään niin ainakin sukulaisiaan ja ystäviään.
– Viva

Pirjo Rissanen on vahva arjen kuvaaja.
– Me Naiset

Pirjo Rissanen, Kamomillasola
384 sivua

Pirjo Rissanen

Kirjailija

Pirjo Rissanen

Savolaissyntyinen Pirjo Rissanen asuu Espoossa mutta viihtyy parhaiten kesäpaikassaan Jäppilässä, vanhassa idyllisessä talossa järven rannalla. Näissä...