Arvostelumenestys Sodassa ja rakkaudessa on Chris Cleaven vastustamaton romaani selviytymisen vimmasta

31.8.2016

Suositun brittikirjailija Chris Cleaven Sodassa ja rakkaudessa on rehellinen ja sydäntä särkevä kuvaus toisesta maailmansodasta ja sen pyörteissä orastavasta nuoresta rakkaudesta. Syksyn suurin lukuromaani vie lukijan mennessään niin sotatantereelle kuin Maltan hiekkateille ja Lontoon Ritziin.

Kun toinen maailmansota julistetaan alkaneeksi Englannissa, 18-vuotias Mary North ilmoittautuu heti vapaaehtoiseksi. Hän elättelee toiveita hohdokkaasta vakoojan pestistä eikä into laannu vielä silloinkaan, kun hänet laitetaan opettamaan Lontooseen pommitusten ajaksi jääneitä värillisiä, köyhiä ja vammautuneita lapsia.

Lontoon toisella puolella Tom Shaw on vakaasti päättänyt jättää koko sodan väliin. Hänen maailmansa kuitenkin järkkyy parhaan ystävän Alistairin ilmoittautuessa vapaaehtoiseksi. Sotaa ei voi paeta kukaan – ei pommien moukaroimassa Lontoossa eikä vihollisten piirittämällä Maltan karulla saarella. Siitä huolimatta lannistumattomuus ja toiveikkuus säilyvät kirjan viimeisille sivuille asti.

Sodassa ja rakkaudessa tempaisee mukaansa rohkealla ja terävällä kerronnallaan. Se on inhimillinen, elämän puolella oleva kertomus rakkaudesta ja sodan mielettömyydestä. Se muistuttaa meitä siitä, kuinka samanlainen ihmissydän on eri aikakausina, eri paikoissa, suurimmankin hävityksen keskellä.

”Cleave kirjoittaa vastustamattomalla intensiteetillä, käsittelee rohkeasti suuria moraalisia kysymyksiä eikä pelkää ottaa riskejä. Koukuttava, voimakas lukukokemus.”
– Sunday Times

Chris Cleave
Englantilainen Chris Cleave (s. 1973) on palkittu kirjailija, jolta on aiemmin suomennettu Little Been tarina (2011), Poikani ääni (2012) ja Voittamaton (2014). Sodassa ja rakkaudessa perustuu löyhästi Cleaven omien isovanhempien tarinaan. Cleave asuu Lontoossa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Chris Cleave
Sodassa ja rakkaudessa
Alkuteos Everyone Brave is Forgiven
Suomennos Irmeli Ruuska
480 sivua

Chris Cleave

Kirjailija

Chris Cleave

Englantilainen Chris Cleave (s. 1973) on palkittu, omaääninen kirjailija, jonka kansainvälinen läpimurtoromaani oli hänen toinen romaaninsa Little Bee...