Kansalliskirjan suomalaisissa tavallisuus on erityistä

15.3.2012

Turkka Hautalan Kansalliskirja kertoo omintakeisesta maasta ja sen kansalaisista. Hautala havainnoi ympäristöä ja kanssaihmisiä tarkasti ja lämmöllä. Teoksen puolen sataa tarinaa kuvaavat paikkoja, ihmisiä ja tilanteita, joita ei osaa kuvitella muualle.

Turkka Hautalan Suomea asuttavat muuttokatokylien viimeiset nuoret, kanttiinien murahtelevat ukot ja kiitospaidassa lätkäpeliä hakkaavat kiinalaiset naapurit. ”He ovat ihmisiä, joita kohtaamme päivittäin kahvioissa ja lenkkipoluilla, markettien ja pukukoppien käytävillä”, Hautala kertoo. Sivun, parin mittaiset tuokiokuvat avautuvat kokonaisiksi elämäkerroiksi.

Kansalliskirjan Suomessa isät opettavat poikiaan heittämään leipiä tai neuvovat testamentin välissä hankkimaan haudalle kunnon kynttilöitä. Kesäsiirtolan yössä pyritään samaan piiloon Tytön kanssa, työttömien kirpputorilta löytyy soffan lisäksi elämän rakkaus. Hautala on ollut kuulolla kun puukäsityöluokassa uhotaan, ylioppilasjuhlissa kuiskitaan ja pesäpallokatsomossa karjutaan. ”Olen tuijottanut vuokrakämpän ikkunasta sateiden turvottamaa hyppyrimäkeä ja kaivannut näkyä usein”, Hautala paljastaa.

Lapsille hyppyrimäki edustaa aikuismaailman suurinta saavutusta. He eivät saa siitä tarpeekseen. he riippuvat, roikkuvat, kiipeilevät ja kieppuvat rakenteissa kuin viidakkoon vapautetut marakatit, laskevat hämärän tullen alastulorinteen peppumäkeä ja kirmaavat kotiin. Seitsemän vuoden päästä lapset palaavat kaljakassin kanssa ja raaputtavat lähtötasanteen pintaan muhkean elimen. He muuttavat toiselle paikkakunnalle, oppivat nauramaan mäkihypylle ja muistavat hyppyrimäen enää silloin kun olo on kaikkein yksinäisin.

Turkka Hautalan aiemmista teoksista sanottua:

"Salon voi samantien kapseloida avaruuteen tai kansojen museon peruskiveen todisteeksi siitä, millainen Suomi oli vuonna 2009."
– Helsingin Sanomat Salosta

Hautalalla on kielentajua, empatiaa sekä hengästyttävän tarkat silmät ja korvat.
– Metro Paluusta

Turkka Hautala, Kansalliskirja
112 sivua

Turkka Hautala

Kirjailija

Turkka Hautala

Turkka Hautala (s. 1981) lähti Salosta ja päätyi monen koti- ja ulkomaisen mutkan kautta Tampereelle. Työkokemuksistaan merkittävimpinä hän pitää gril...