Ennakkotiedote: Tyttären koskettava muistelmakirja äidistään, toimittaja-kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti Anna Politkovskajasta ilmestyy tämän murhan vuosipäivänä 7.10.

7.9.2023

Kun Anna Politkovskaja murhattiin kotitalonsa rappuun lokakuussa 2006, hänen 26-vuotias tyttärensä Vera odotti ensimmäistä lastaan. Äitini – Anna Politkovskajan taistelu totuuden puolesta on intiimi muistelmateos ja rohkea puheenvuoro Venäjästä ja sodan ennusmerkeistä. Kirja ilmestyy ja on käsittelyvapaa 7.10.

Äiti oli hankala ihminen, ei vain Venäjän viranomaisille, vaan myös tavalliselle kansalle, joka selailee sanomalehteä ja lukee siinä olevia kirjoituksia. [...] Päätin kirjoittaa tämän kirjan muistaakseni opin, jonka äiti jätti perinnökseen: olkaa rohkeita ja puhukaa asioista, myös diktaattoreista, niiden oikeilla nimillä.

Vera Politkovskaja kertoo äitinsä poikkeuksellisen elämäntarinan ja kuvaa arvostetun toimittajan, kirjailijan ja ihmisoikeusaktivistin peräänantamatonta taistelua Venäjän korruptiota, sotarikoksia ja Putinin valheita vastaan. Hän piirtää muotokuvan tinkimättömästä toisinajattelijasta mutta myös rakastavasta äidistä, joka oli tietoinen perheen arkea alati varjostavasta kuolemanvaarasta.

Gummerus lahjoittaa painetun kirjan jokaisesta myydystä kappaleesta yhden euron Suomen PENille sananvapaustyöhön.

Vera Politkovskaja (s. 1980) on toimittaja ja viulisti. Hän asui Moskovassa vuoteen 2022, mutta pakeni maasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hän on kirjoittanut teoksen yhdessä ystävänsä, italialaisen toimittajan Sara Giudicen kanssa. Kirjan kuvituksena on Politkovskajan kotialbumikuvia.

Vera Politkovskaja, Sara Giudice: Äitini – Anna Politkovskajan taistelu totuuden puolesta
alkuteos Una madre. La vita e la passione per la verità di Anna Politkovskaja
suomentanut Elina Melander
211 sivua
Ilmestyy 7.10.
myös äänikirjana, lukija Elsa Saisio