18.3.2019
Roviollakin työskennellyt Emma Kantanen on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, peligraafikko, kuvataiteilija ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Nimi jolla kutsutaan öisin tutustuttaa lukijan pekingiläiseen työ- ja yöelämään. Se on rohkea ja hurja tutkimusmatka vieraaseen kulttuuriin, uusiin ihmissuhteisiin ja identiteettiin puhelimen automaattikääntäjän ja vaistojen toimiessa kompassina.
Työpaikka Kiinan Piilaaksoksi kutsutulla Zhongguancunin alueella toimivassa pelifirmassa tuntuu nuoresta graafikosta matkaan lähtiessä mahdollisuudelta johonkin, jota Suomessa ei osattu tai haluttu nähdä. Työ hirviömäisen kokoisessa firmassa osoittautuu ”uudistetun version” tekemiseksi suositusta Candy Crush -pelistä. Työpäivät ovat pitkiä, kuten Suomessakin, mutta vapaapäivien ja lomien olemattomuus yllättävät. Ostoskeskuksen yläkerrassa sijaitseva toimisto on niin ahdas, että jalkoja ei mahdu suoristamaan pöydän alla ja hiirimatto taipuu mutkalle oman piirtopöydän ja naapurin näppäimistön välissä.
Firma ei tarjonnut minulle sen kummempaa perehdytystä. Eikä Chan ollut kertonut työnkuvastani aiemminkaan mitään. Uskomatonta, että sain tietää niin tärkeistä asioista, kuten projektimme sisällöstä ja uudesta työtehtävästäni, vasta ensimmäisenä työpäivänäni. Vaikka samalla se ei tuntunut olevan salaisuus, kukaan ei ollut vain nähnyt syytä kertoa minulle tästä aiemmin. Suomessa Rovio oli vaipunut lähes sekasorron valtaan, kun ikkunanpesijä saapui yllättäen pesemään ikkunoita.
Yksinäisyyden tunne alkaa helpottaa vasta, kun salaperäinen lala-ryhmä tarvitsee apua julisteiden suunnitteluun Pekingin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskukselle. WeChatissa ja maanalaisessa Tong-baarissa kokoontuva lesbojen ryhmä avaa oven kätkettyyn maailmaan. Mutta kuten työelämässä, vallitsee tässäkin yhteisössä tiukka hierarkia ja kielimuurin takia hitaasti avautuvat säännöt, joiden kyseenalaistaminen näkyy mustelmina iholla.
”Oletko T vai P”, oli ensimmäinen minulle esitetty kysymys. Toistin kysymyksen ymmälläni. En tiennyt, oliko kyse jonkinlaisesta slangista, jota en ymmärtänyt, vai reistailiko automaattikääntäjä.
”Minulla oli tarve tulla määritellyksi jonain muuna kuin pelkkänä ulkomaalaisena. Lalojen kanssa minulla oli yhteistä kokemuspohjaa, vaikka olin asunut Kiinassa vasta vähän aikaa. Yhteiskunnalliset seikat ja aktivismi herättivät minussa tunteen, että voisin vaikuttaa johonkin tärkeään. En voi väittää, etteikö minua olisi ajanut eteenpäin myös silkka uteliaisuus, joka vain voimistui kun mukaan tuli vaaran tunnetta ja ymmärsin konkreettisesti, kuinka maan alla lalat tosiasiassa olivat”, Emma Kantanen kertoo.
Emma Kantanen
Emma Kantanen (s.1989) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri ja peligraafikko, jonka vapaa-ajan täyttävät kuvataide, sarjakuvat ja kirjoittaminen. Hän kokee itsensä ennen kaikkea tarinankertojaksi.
Emma Kantanen, Nimi jolla kutsutaan öisin
430 sivua