Palkinnot kirjailija Turkka Hautalalle ja suomentaja Outi Mennalle

4.2.2013

Gummeruksen perinteinen Kaarlen palkinto myönnettiin tänä vuonna kirjailija Turkka Hautalalle teoksesta Kansalliskirja. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Suomentaja Outi Mennalle myönnettiin 2 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto hänen ansioituneesta työstään pohjoismaisen kaunokirjallisuuden suomentajana.

Gummeruksen perustajan, Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan nimetty Kaarlen palkinto myönnetään ansiokkaasta kirjallisesta toiminnasta. Sitä on jaettu vuodesta 1970 ja se myönnettiin nyt 43. kerran. ”Turkka Hautalan Kansalliskirja on hykerryttävä kuva Suomesta. Sen tiivistettyihin lauseisiin mahtuu kokonainen elämä”, kertoo Nina Gimishanov, Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö. Hautala havainnoi kirjassaan ympäristöä ja kanssaihmisiä tarkasti ja lämmöllä. Teoksen puolen sataa tarinaa kuvaavat paikkoja, ihmisiä ja tilanteita, joita ei osaa kuvitella muualle.

Outi Mennalle myönnettiin tunnustus hänen työstään kaunokirjallisuuden suomentajana. Palkinnolla Gummerus haluaa kiittää Mennan ansioita pohjoismaisen kaunokirjallisuuden suomentajana sekä samalla osoittaa arvostavansa suomentajien tekemää työtä. "Suomentajan ammattitaito on tehdä itsensä huomaamattomaksi, kirjoittaa suomenkielinen teksti niin kuin kirjailija olisi sen itse kirjoittanut, jos olisi osannut suomea. Outi Menna on erittäin huomaamaton suomentaja, suorastaan näkymätön: vain harvoin kustantaja saa käsiinsä yhtä viimeisteltyä tekstiä kuin Mennalta", perustelee Niko Aula, Gummeruksen suomennetun kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö valintaa.

Turkka Hautala

Kirjailija

Turkka Hautala

Turkka Hautala (s. 1981) lähti Salosta ja päätyi monen koti- ja ulkomaisen mutkan kautta Tampereelle. Työkokemuksistaan merkittävimpinä hän pitää gril...