Poikkeuksellinen true crime -kirja perheestä, joka hallitsee göteborgilaislähiötä Ruotsin lakien ulkopuolella

30.5.2021

Mitä tapahtuu, kun yhteiskunta ei voi tuomita rikoksen tekijää? Tutkivan toimittajan Johanna Bäckström Lernebyn Perhe – Mafiosoja vai ruotsalaislähiön ongelmanratkaisijoita on pysäyttävä tositarina epäoikeudenmukaisuudesta, rohkean toimittajan työstä ja rinnakkaisyhteiskunnasta, joka on päässyt syntymään pohjoismaisen hyvinvointivaltion sisään.

”– Jos esimerkiksi kahden suvun kesken syntyy väärinymmärrys, menen väliin ja solmin rauhan ennen kuin ongelma paisuu ja yltyy verilöylyksi, Abu Nizar selitti.

Keskeytin hänet sanomalla, että minä olin varttunut Ruotsissa ja oppinut ajattelemaan, että tuollaisissa tilanteissa tarvittiin nimenomaan poliisia.”

Göteborgissa Angeredin lähiössä asuu 50 000 ihmistä. Siellä rikosten uhrit eivät uskalla kääntyä poliisin puoleen, sillä lähiötä hallitsee suku, joka pitää yllä omaa lakia ja järjestystä väkivaltaa kaihtamatta. Toimittaja Johanna Bäckström Lerneby seurasi vuosikymmenen ajan rikosten uhreja, alueen poliisia ja rikollisperheen jäseniä. Kun hän pääsi perheen päämiehen puheille, tämä hurmasi myös kokeneen rikostoimittajan ja kertoi olevansa sovittelija ja rauhanrakentaja.

”Kotiin tultuani sätin itseäni, koska olin unohtanut kysyä niin monesta asiasta. -- En ollut koskaan aiemmin syönyt ramadan-illallista. En ollut myöskään aiemmin puhunut tällaisista suvuista tai klaaneista kenenkään niihin kuuluvan kanssa. Abu Nizar oli kutsunut minut ja kuvaajan kotiinsa ramadan-illalliselle, vaikka hänen poikansa olivat jyrkästi vastustaneet haastattelun antamista, ja olin ilahtunut siitä niin, että olin unohtanut esittää kriittisimmät kysymykset.”

Aftonbladetissa vuonna 2017 ilmestyneestä artikkelista alkunsa saanut Perhe oli viime vuoden myydyin tietokirja Ruotsissa. Se voitti Suuren Journalistipalkinnon ja oli ehdolla August-palkinnon saajaksi. Kirjasta on tulossa myös tv-sarja.

 ”Uroteko…Ainutlaatuista journalistista työtä…” – Dagens Nyheter

 

Johanna Bäckström Lerneby:

Perhe – Mafiosoja vai ruotsalaislähiön ongelmanratkaisijoita

304 sivua
alkuteos Familjen
suomentanut Markus Myllyoja
Ilmestyy äänikirjana 31.5., lukija Outi Vuoriranta

Johanna Bäckström Lerneby

Kirjailija

Johanna Bäckström Lerneby

Johanna Bäckström Lerneby on tutkiva journalisti ja 25-vuotisen uran tehnyt rikostoimittaja. Hänet on useasti palkittu journalistisista ansioistaan. L...