Elias Koskimiehen omakohtainen romaani Ihmepoika kuvaa erilaisen nuoren kasvukipuja

8.9.2014

Elias Koskimiehen Ihmepoika kertoo millaista on olla erilainen nuori 80- ja 90-lukujen taitteessa Pohjanmaalla. Se on kuvaus mahtavasta nuoruudesta, joka vie mukanaan kaikkia muita, paitsi pienikokoista poikaa, joka värjää salaa Barbie-nuken tukkaa, haaveilee kansainvälisestä megatähteydestä ja rakentaa kotipihalla sirkuksen pienoismallia. Ihmepoika on paljas, koskettava ja naurattava kertomus kipeistä nuoruusvuosista, jotka on elettävä ennen kuin maailma avautuu.

Elias Koskimies on helsinkiläinen pitkän linjan kirjoittaja-ohjaaja. ”Kirja syntyi tarpeesta ymmärtää, millä matkalla olen. Mistä se oikein alkoi? En ole pelännyt riskinottoa ja rohkeita kokeiluita urallani, se on ollut yksi tapa ottaa elämää haltuun. Mikään aiempi työ ei ole kuitenkaan vaatinut suurempaa rohkeutta kuin Ihmepojan kirjoittaminen. Päätin jättää provosoinnit ja nokkeluudet, ja keskittyä inhimillisempään ääneen”, Koskimies kertoo.

Ihmepoika on myös tarina perheestä, joka menettää isän ja eksyy suruun. Kodin raskaaksi muuttunut ilmapiiri saa pojan haaveilemaan Bonbonin sirkusperheestä, joka ottaisi hänet mukaansa ja veisi keskelle seikkailujen värittämää kiertue-elämää. Toinen pakopaikka on luokan pahistytöistä koostuva ystäväpiiri, joiden rinnalla poika kasvaa, mutta joiden joukossa tuntee itsensä aina ulkopuoliseksi. ”Me tarvitaa sua ja sun hulluutta! Mun aivo sulaa iha oikiasti!

Ruokapöydästä livahdan takaisin huoneeseeni, koska minulla on valtava kiire tuijottamaan ikkunasta ulos Pikkumetsään. Heiluttelen jalkojani. Ylettäisivätkö ne ikinä lattiaan asti? Yhdeksännen luokan oppikirjat lojuvat edessäni työpöydällä, mutten todellakaan aio kajota niihin.
Madonna hengittää vaaleaa kunnianhimoaan niskaani seinälle kiinnitetyiltä julisteilta hyvin, hyvin vaativana. Rukoilen, että osaisin vastata hänen huutoonsa. Yritän olla hänen kaltaisensa bitch, vaikka minulla on iso pää ja suu, joka on vuorattu hammasraudoilla – paitsi öisin, kun louskutan yötukia. Kirjoitin päiväkirjaani, että hammasraudat ovat vain piikkilankaa, jolla varjelen sydäntäni haavoittumiselta.

Elias Koskimies, Ihmepoika
191 sivua

Elias Koskimies

Kirjailija

Elias Koskimies

Elias Koskimies on helsinkiläinen pitkän linjan kirjoittaja-ohjaaja. Hänen draamadebyyttinsä Päivät Kuin Unta oli Prix Europa -ehdokkaana. Lyhytelokuv...