Suomalainen sankaritarina, ukrainalainen tragedia

2.9.2013

Mika Kuljun Raatteen tie – Jäätynyt helvetti kertoo kouriintuntuvin kuvin tarinaa yhdestä Suomen sotahistorian kuuluisimmista taisteluista Suomussalmen hyytävän kylmissä maisemissa. Raatteen tien taistelu jäi historiankirjoihin suomalaisten suurena sankaritarinana ja ratkaisevana käännekohtana itsenäisyyden ajan Suomessa.

Raatteen tie oli teoksen nimen mukaisesti jäätynyt helvetti, kuten paikalle saapuneet kansainväliset lehtimiehet näkyä kuvasivat. Sodan armottomuus paljastuu tässä teoksessa talvisodan klassikkokuvien lisäksi myös aiemmin julkaisemattomien otoksien myötä. Kulju on löytänyt harvinaista materiaalia muun muassa Raatteen tiellä sotineen valokuvaaja Erkki Sortilan henkilökohtaisesta albumista, Jalkaväkirykmentti 27:n perinnekansiosta ja Kainuun museon kokoelmista.

"Kuvateoksen arvo on sen ainutlaatuisissa valokuvissa, joista käy ilmi suomalainen legenda ja ukrainalainen tragedia", Mika Kulju toteaa.

Mika Kulju on kirjoittanut Suomussalmen taisteluista useita teoksia, jotka ovat saaneet kansainvälistä huomiota. Kuljun ensimmäinen Raatteen tietä käsittelevä teos julkaistiin vuonna 2007. Sitä seurasi kirjan laajennettu juhlapainos vuonna 2009. Nyt julkaistava teos perustuu käsikirjoitukseen, josta vuonna 2011 tuotettiin englanninkielinen ipad-sovellus Frozen Hell.

"Raatteen tien taistelun erikoislaatuisuuteen kuuluu, että se kiinnostaa ihmisiä vuosikymmenestä toiseen. Kiinnostus on myös kansainvälistä, sillä tänä syksynä alkuperäinen teos julkaistaan Ruotsissa”, Kulju kertoo teoksestaan.

Mika Kulju: Raatteen tie – Jäätynyt helvetti
159 sivua

Mika Kulju

Kirjailija

Mika Kulju

Historioitsija, FM Mika Kulju (s. 1969) on kirjoittanut tietokirjoja vuodesta 1997 lähtien. Hänen tuotantoonsa kuuluvat mm. Oulun ihmeen tekijät (2002...