Nix on terävä ja lempeä romaani äitinsä hylkäämästä pojasta ja totuudenjälkeisestä ajasta

28.8.2017

”Se mitä rakastat kaikkein eniten, satuttaa sinua aikanaan kaikkein pahiten.” Näin kertoo Faye-äiti pienelle Samuelille norjalaissukunsa myyttisestä olennosta, näkistä, ja katoaa eräänä aamuna. Amerikkalaisen Nathan Hillin esikoisromaani Nix on saanut ylistäviä arvioita, ja sitä on verrattu niin John Irvingiin, Donna Tarttiin kuin Jonathan Franzeniinkin.

Kolmikymppinen Samuel Andresen-Anderson on kirjallisuudenprofessori, joka riutuu epätoivoisessa rakkaudessa ja käyttää vapaa-aikansa pelaamalla örkkipeliä netissä. Äitiään hän ei ole nähnyt vuosikymmeniin, kunnes tämä yhtäkkiä ilmestyy tv:n uutiskanaville hyökättyään populistipoliitikkoa vastaan. Kun media maalaa Faeysta kuvan prostituutiosta pidätettynä radikaalihippinä, Samuel alkaa jäljittää totuutta äidistään. Apunaan peliaddiktikaveri, muistisairas isoisä ja vanha valokuva hän etsii vastausta siihen, mitä äidille tapahtui vuonna 1968. Ja ennen kaikkea – miksi hän hylkäsi poikansa?

Nathan Hillin Nix on terävällä huumorilla ja tinkimättömällä lempeydellä sävytetty suuri tarina sukupolvelta toiselle siirtyvistä taakoista, ymmärryksestä ja anteeksiannosta. Romaani vie 1960-luvun Vietnamin sodan vastaisista mielenosoituksista keskelle Irakin sotaa, hippiaatteen viimeisestä kesästä Occupy Wall Street -liikkeen syntyyn.

"Nathan Hillin Nix on Suuri Amerikkalainen Romaani. Teksti on hiottua ja henkilöt täyteläisiä. Romaani on 719-sivuinen, eikä silti sivuakaan liian pitkä." Apu

"Harvinaisen kiehtova lukukokemus. Käsissä saattaa hyvinkin olla koko syksyn hienoin romaani." Gloria 

"Nathan Hill on mestari." John Irving

Nathan Hill

Kirjailija

Nathan Hill

Eeppisiin tarinankertojiin John Irvingiin ja Charles Dickensiin rinnastettu virtuoosimainen Nathan Hill kirjoitti Nixiä kymmenen vuotta. Se on hänen e...