Historiallinen romaani nuijasodasta on teemoiltaan pelottavan ajankohtainen – Paula Havaste pohtii Lieka-teoksessaan sodan julmuutta, sotilaan moraalia ja siviilien kärsimyksiä

24.4.2023

Historiallisista romaaneistaan tunnetun Paula Havasteen Lieka on nuoren huoviksi kouluttautuvan miehen kasvukertomus ja sotatarina. Se kuvaa nuijasodan kiihkeitä kuukausia 1500-luvun lopussa, kun kuninkaan sotajoukot kukistavat kapinaan nousseet talonpojat. Kirja muodostaa viime vuonna ilmestyneen Laahuksen kanssa kahden itsenäisen romaanin teosparin, joka tarkastelee nuijasotaa vastakkaisista näkökulmista.

Risto lähetetään enon kasvattipojaksi Turkuun, jossa hän pääsee katedraalikouluun kuunteluoppilaaksi. Kun isä saa hankittua hevosen, Risto kouluttautuu huoviksi. Jo ensimmäinen veronkanto muuttaa elämänsuunnan. Toipuessaan onnettomuudesta munkkiveljien luona hän saa uuden nimen: Kristof. Nuijasota kiskaisee Kristofin taisteluihin, ja lopulta hän on todistamassa sodan julminta hetkeä. Kaipaako sota kunnian miestä?

”En osannut kuvitella, kuinka ajankohtainen nuijasotaan sijoittuva teosparini olisi. Romaanit näyttävät kaksi puolta repivästä sodasta: sotilaan ja siviilin. En päästä Lieka-kirjan päähenkilöä helpolla. Huovi Kristof joutuu pohtimaan tarkkaan, mikä on sotilaan moraali ja mikä siviilien asema sodan jaloissa”, Paula Havaste kertoo.

FT, kirjailija Paula Havasteen tavaramerkiksi on muodostunut huolella tehty taustatyö entisaikojen ihmisten elämästä. Hän kirjoittaa suosittuja historiallisia romaaneja sekä tietokirjoja ja työskentelee Heurekassa.

Paula Havaste: Lieka
388 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana 19.6., lukija Jussi Lehtonen

Paula Havaste

Kirjailija

Paula Havaste

FT Paula Havaste on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Rovaniemellä. Nykyään hän asuu Nurmijärvellä. Havaste on työskennellyt toimittajana, kriitikkona...