Hyvin suunnitellulla terassilla viihtyy koko kesän

23.3.2012

Huolellisesti suunniteltu terassi on kesän paras oleskelupaikka. Se voi toimia olohuoneen kaltaisena seurustelupaikkana, viihtyisänä keittiönä grilleineen ja ruokapöytineen ja ihanan suojaisena auringonottopaikkana. Terassin suunnittelussa ja toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana. Teos Upeat terassit antaa mielenkiintoisia ja monipuolisia ideoita terassien muotoihin, yksityiskohtiin, rakennusmateriaaleihin ja toteutustekniikoihin.

Terassin suunnittelu alkaa sen käyttötarkoituksen määrittelyllä. Haluatko nautiskella kylpypaljun tai uima-altaan ylellisyydestä, laittaa ruokaa perheelle tai isommallekin joukolle vai ehkä vain rentoutua terassilla aurinkoa ottaen tai tähtiä katsellen? Jos tilaa on paljon ja budjetti antaa myöten, voi terassista tehdä upean usean ”huoneen” kokonaisuuden, mutta pienestäkin terassista saa mielenkiintoisen erilaisilla yksityiskohdilla, kuten kaiteilla, istuimilla, upotuksilla, portailla, istutusaltailla ja valaistuksella.

Seuraavaksi on otettava huomioon kodin arkkitehtuuri ja pihamaaston muodot. Terassilta avautuva näköala on tärkeä osa suunnittelua. Terassin pitäisi olla näyttävä lisätila kodille ja sulautua yhteen myös ympäröivän luonnon kanssa. Monitasoisella tai korotetulla terassilla jyrkän rinnetontinkin saa käyttökelpoiseksi. Yleensä kaarevat muodot miellyttävät silmää ja sopivat rakennetuille pihoille paremmin kuin neliöt tai suorakaiteet. Terassi voi olla myös monikulmainen tai pyöreä – epätavallisilla muodoilla terassista saa näyttävän katseenvangitsijan.

Terassin materiaali kannattaa miettiä tarkoin. Laudoitusmateriaali vaikuttaa ulkonäön lisäksi muun muassa siihen, miten helppoa tai vaikeaa rakentaminen on, kuinka paljon aikaa terassin kunnossapitoon kuluu, kuinka pitkäikäinen se on ja miten paljon sen tekeminen maksaa.

Chris Peterson, Upeat terassit
alkuteos Deck Ideas You Can Use – Creative Deck Designs for Every Home & Yard
Suomentanut Hilppa Lappalainen
128 sivua

Kirjailija

Chris Peterson