Michael Cunninghamin Villijoutsenet ja muita kertomuksia nykyaikaistaa klassiset sadut nerokkaan humoristisesti

6.9.2016

Mitä tapahtuu ”Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti” -lauseen jälkeen? Kun prinsessa on saanut prinssinsä ja yhteiselämä todella alkaa, meneekö kaikki niin kuin unelmissa? Palkitun kirjailijan Michael Cunninghamin modernisoidusta tarinakokoelmasta Villijoutsenet ja muita kertomuksia löytyvät niin makeisista rakennettu mökki, joutsensiipinen nuorukainen kuin kultaa kehräävä menninkäinen.

Lapsuutemme satuhahmot saavat uusia, hätkähdyttäviäkin piirteitä Michael Cunninghamin herkullisen humoristisissa ja taiturimaisen terävähuomioisissa kertomuksissa. Kymmenen eri tarinan alkuperä on tunnistettavissa, mutta Cunninghamin käsittelyssä mm. Kaunotar ja Hirviö, Tähkäpää, Hannu ja Kerttu sekä Tittelintuure päivittyvät nykyaikaan ja sukeltavat synkempiin vesiin.

Villijoutsenet ja muita kertomuksia on viisas ja särmikäs tarinakokoelma, joka vuoroin koskettaa, naurattaa ja kyseenalaistaa. Kertomukset muistuttavat, että emme aina pääse näkemään koko kuvaa: lumouksen murtumisen jälkeen elämä ei aina olekaan ruusuilla tanssimista. Yksinäisyys voi ajaa raihnaisen menninkäisen epätoivoisiin tekoihin saadakseen lapsen. Taikuus ei aina ratkaisekaan kaikkia ongelmia.

Teos on kuvitettu japanilaistaiteilija Yuko Shimizun kauniilla piirroksilla. 

”Häikäisevä kokoelma 2000-luvun satuja, joissa on luomisen voimaa ja hurmaa.”
– Booklist 

”Kertomusten huumori on nerokasta, mutta se ei vähennä yksinäisten ja hiljaa kärsivien sivullisten tragediaa. Täydet pisteet.”
– The Independent 

Michael Cunningham
Michael Cunningham (s. 1952) on aiemmin julkaissut seitsemän romaania. Varsinaisen läpimurtonsa hän teki Pulitzer-palkitulla romaanillaan Tunnit. Cunningham asuu New Yorkissa ja opettaa luovaa kirjoittamista Yalen yliopistossa.

Michael Cunningham
Villijoutsenet ja muita kertomuksia
Alkuteos A Wild Swan and Other Tales
Suomennos Kristiina Drews
152 sivua

Michael Cunningham

Kirjailija

Michael Cunningham

Michael Cunningham on syntynyt vuonna 1952. Hän kasvoi Etelä-Kaliforniassa La Cañada -nimisessä pikkukaupungissa. Valmistuttuaan collegesta Cunningham...