Harper Leen kohuttu toinen romaani on ilmestynyt suomeksi

28.7.2015

Kuin surmaisi satakielen -klassikkoromaanillaan maailmanmaineeseen nousseen amerikkalaiskirjailija Harper Leen toinen romaani Kaikki taivaan linnut on ilmestynyt Kristiina Drewsin suomentamana. Romaanikäsikirjoituksen löytyminen ja 55 vuotta odotetun toisen kirjan julkaiseminen ovat nousseet vuosikymmenen tapaukseksi kirjamaailmassa. Kaikki taivaan linnut ilmestyi englanniksi 14.7. ja nousi heti listakärkeen Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Yhdysvalloissa kirjasta otettiin poikkeuksellisen suuri, yli kahden miljoonan kappaleen ensipainos ja Isossa-Britanniassa sitä tilattiin ennakkoon enemmän kuin Harry Potter -sarjan päätösosaa.

Kaikki taivaan linnut on nuoren naisen koskettava kasvukertomus ja vaikuttava ajankuvaus Amerikan etelävaltioista 1950-luvulla. Harper Lee kirjoitti nyt julkaistun romaanikäsikirjoituksen ennen läpimurtoteostaan Kuin surmaisi satakielen. Kaikki taivaan linnut jatkaa klassikkoromaanin tarinaa.

26-vuotias Jean Louise Finch, lempinimeltään Scout, matkustaa New Yorkista Atticus-isänsä luokse entiseen kotikaupunkiinsa Maycombiin. Lapsuutensa maisemiin palaava Scout joutuu pohtimaan niin henkilökohtaisia kuin poliittisiakin kysymyksiä, joita yhteiskunta, suhde omaan isään ja alabamalainen pikkukaupunki herättävät.

”Jean Louise, sinä olet värisokea. Olet aina ollut ja tulet aina olemaan. Ne erot, jotka sinä pystyt ihmisten välillä näkemään, liittyvät ulkonäköön ja älykkyyteen ja luonteeseen ja sen sellaiseen. Mutta sinä et ole koskaan oppinut tarkastelemaan ihmisiä jonkin rodun edustajina, ja vaikka rotukysymyksestä on nyt tullut päivänpolttava ongelma, sinä et vieläkään osaa ajatella asiaa siltä kannalta. Sinä näet vain ihmisiä.”

Odotettu uusintapainos Kuin surmaisi satakielen -romaanista ilmestyi toukokuussa.

Harper Lee, Kaikki taivaan linnut
suomentanut Kristiina Drews
286 sivua

Harper Lee

Kirjailija

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) syntyi ja kasvoi Alabamassa. Hän opiskeli lakia Alabaman yliopistossa ja muutti myöhemmin New Yorkiin. Esikoiskirja Kuin surmai...