Mikko Kamulan komea esikoisromaani Ikimetsien sydänmailla herättää eloon suomalaisten menneisyyden ja mytologian

23.1.2017

Millaista oli elämä silloin kun metsänhaltijat, maahiset, jättiläiset, noidat ja tietäjät olivat totta? Vanhat myytit ja uskomukset heräävät henkiin tamperelaisen esikoiskirjailijan Mikko Kamulan romaanissa Ikimetsien sydänmailla, joka aloittaa Metsän kansa -sarjan. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alussa ilmestyvä teos kääntää katseen yli 500 vuoden takaiseen Suomeen, suomalaisuuden alkujuurille. Kiehtovaa tarinankerrontaa ja syvällistä perinteentuntemusta yhdistävä romaani liikkuu fantasiakirjallisuuden ja historiallisen proosan rajamailla.

Ikimetsien sydänmailla kertoo Juko Rautaparran uudisraivaajaperheestä 1400-luvun Savossa. Tarina ja tapahtumat etenevät kolmen sisaruksen näkökulmasta. Heiska haaveilee sankariteoista erämiehenä. Varpu kaipaa vaihtelua arkipuuhiinsa, ja hän odottaa kuumeisesti kesäisiä Ukon vakkajuhlia. Tenho puolestaan on kiinnostunut tietäjien taioista ja metsän salaperäisistä olennoista. Perheen elämä muuttuu täysin, kun lappalaisnoidan nostattama karhu hyökkää heidän kimppuunsa. Kodinhaltija puolustaa omiaan, mutta kontio onnistuu silti viemään mukanaan vastasyntyneen Mielon. Juko Rautaparta vannoo kostoa.

”15 vuotta sitten sain ajatuksen kirjoittaa romaanin suomalaisista myyteistä ja vanhoista uskomuksista. Tästä syystä lähdin opiskelemaan yliopistoon folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa sekä luin suomalaisesta mytologiasta kaiken minkä käsiini sain. Kirjoitustyön alettua ymmärsin, että tekeillä on käsikirjoitus kokonaiseen kirjasarjaan. Kiehtovinta oli voida tuoda esiin se, miten läheinen ja rikas luontosuhde meillä suomalaisilla on aikoinaan ollut. ”

Mikko Kamula (s. 1982) on Tampereella asuva kansanperinteen tutkija ja harrastaja. Hän on opiskellut folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa Turun yliopistossa ja työskennellyt kulttuuriperinnön erikoissuunnittelijana Metsähallituksen Luontopalveluissa. Kamula vaeltaa mielellään tuhansien järvien maassa ja kuvittelee millaisena muinaiset suomalaiset ovat metsämme nähneet.

Mikko Kamula
Ikimetsien sydänmailla
680 sivua

Mikko Kamula

Kirjailija

Mikko Kamula

Mikko Kamula (s. 1982) on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia, eikä vuosituhanteen vaihteessa aloitetulle re...