Laura Frimanin Tauko on raivorehellinen päiväkirjamuistelma shoppailulakosta, pukeutumisesta ja helsinkiläisestä koronavuodesta 2020

28.9.2021

”En osta vuonna 2020 yhtäkään vaatetta. En uutta, en vanhaa. En pientä, en suurta. En järkevää, en päähänpistoa. En turhaketta, en välttämätöntä. (Aion vuoden aikana selvittää, mitä ”välttämätön” oikeastaan edes 2020-luvulla tarkoittaa.) En yksiäkään sukkahousuja tai alkkareita. En, vaikka viimeinenkin alushousuparini repeäisi keskeltä kahtia.”

Miksi vaatteet aiheuttavat niin paljon himoa ja ahdistusta? Miten suhtautua athleisure-trendiin ja ryhmäliikunnanfuksiaan? Entä miten vaatteidenostolakkoa voi noudattaa, kun alavatsa on tulehtunut ja alushousut loppuvat kesken asuntoautoreissulla?

Laura Frimanin Tauko jolloin luovuin vaateostoksista vuodeksi ja pilasin elämäni ehdoin tahdoin (Gummerus) on raivorehellinen, päiväkirjamainen muistelma siitä, miten pukeutuminen ja vaatteet linkittyvät ihmisen itsetuntoon, tunne-elämään ja ihmissuhteisiin. Kirja paljastaa hulvattomia yksityiskohtia kirjailija-toimittajan elämästä ja uusperhearjesta ja tulee tallentaneeksi suomalaisen koronavuoden 2020 ja sen ilmiöt, kuten mökkeilyn ja neulomisbuumin.

”Korona ilmaisee muutkin mukaan: joka toinen tuntemani ihminen aloittaa juurileipomisen. He vaihtelevat turvavälien puitteissa mystisesti pulputtavia, värittömiä limapalleroita keskenään ja postaavat sitten someen kuvia rapeakuorisista leivistä.”

Samalla Tauko on aikuisen kaupunkilaisnaisen suora ja samaistuttava kertomus siitä, miten itsensä hyväksyminen voi olla niin vaikeaa, vaikka naistenlehtien henkilöjuttujen itsevarmat kuusi-seitsenkymppiset näyttelijärouvat väittävätkin, että vailla häpeää eläminen on mahdollista.

”Kun olen hymyillyt puhelimelleni pari minuuttia ja visioinut, miten upean henkilökohtainen on poliittista -tyyppisen ilmiön voisin aloittaa, haenkin Espresso Housesta paskaa kahvia ja alan googlata, miten kissalle voisi rakentaa itse kiipeilypuun. Olen yhä ahdistunut ja uupunut ihmishyytelökasa. Morjens.”

Laura Friman on 40-vuotias kirjailija, toimittaja ja somevaikuttaja, joka juontaa omaa ohjelmaa Radio Helsingissä, kirjoittaa kolumneja yle.fi:hin ja käsikirjoittaa tv-ohjelmaa Yökylässä Maria Veitola. Hän on avustanut mm. Trendiä, Imagea ja Helsingin Sanomia sekä kirjoittanut kirjat JVG:stä ja Saara Aallosta. Friman asuu Helsingin Suomenlinnassa. Uusperheeseen kuuluvat kihlattu ja neljä lasta.

Laura Friman: Tauko jolloin luovuin vaateostoksista vuodeksi ja pilasin elämäni ehdoin tahdoin
219 sivua
myös äänikirjana, lukija Laura Friman

Laura Friman

Kirjailija

Laura Friman

Laura Friman on radioääni ja vapaa toimittaja, joka on avustanut mm. Trendiä, Imagea ja Helsingin Sanomia. Hänet tunnetaan myös hulvattoman hauskana j...