Edward Snowden – Ei pakopaikkaa -teos paljastaa julkaisemattomia dokumentteja NSA:n laaja-alaisesta vallan väärinkäytöstä

6.5.2014

Toimittaja Glenn Greenwaldin elämä muuttui peruuttamattomasti, kun Edward Snowden päätti uskoutua hänelle Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n ja sen kansainvälisten liittolaisten harjoittamasta nettivakoilusta koko laajuudessaan. Nyt Greenwald yhdistää ensimmäistä kertaa ne palaset, joita julkisuudessa on vuoden aikana ollut esillä. Teoksessa Edward Snowden – Ei pakopaikkaa hän paljastaa Snowdenin asiakirja-arkistoista aiemmin julkaisemattomia dokumentteja NSA:n ennennäkemättömästä ja laaja-alaisesta vallan väärinkäytöstä. Teoksen maailmanlaajuinen julkaisupäivä on 13.5.2014.

Greenwald kuvailee yksityiskohtaisesti trillerimäisen tarinan Snowdenin ensimmäisestä yhteydenotosta tämän pakenemiseen. Hän kertaa hermoja raastavan kymmenpäiväisen Hongkongin-matkansa tapahtumia ja tulkitsee The Guardianissa julkaisemiensa paljastusten seurauksia. Greenwald suomii lehdistöä, joka vakiinnutettuaan asemansa vallan lähellä välttelee esittämästä kritiikkiä sitä kohtaan ja epäonnistuu näin perustehtävässään niin USA:ssa kuin Euroopassa.

Greenwaldin peloton pohdinta valvonnan nykyisestä tilasta tekee kirjasta elintärkeän osan pyrkimyksessämme käsittää länsimaisten valtioiden viranomaistiedustelun laajuutta. Teos kääntää uuden luvun käynnissä olevaan keskusteluun digitaaliajan yksityisyyden tärkeydestä. On selvää että, paljastusten lopulliset vaikutukset ovat vasta osin nähtävissä.

Glenn Greenwald: Edward Snowden – Ei pakopaikkaa
Kertomus NSA:sta ja vakoiluvaltio USA:sta
333 sivua

Glenn Greenwald

Kirjailija

Glenn Greenwald

Palkittu tutkiva toimittaja Glenn Greenwald asuu Brasiliassa puolisonsa kanssa. Hän on Yhdysvaltain perustuslakiin erikoistunut juristi, joka toimi lo...