Vihapuhetta, propagandaa ja valittuja osatotuuksia

7.10.2015

Sanotaan, että sodan ensimmäinen uhri on totuus. Tänä vuonna media on puinut sotapropagandaa varsinkin Ukrainan kriisiin ja ISIS-terroristien toimiin liittyvissä yhteyksissä. Sotahistorioitsijat Mika Kulju ja Pekka Tuomikoski tarttuvat ajankohtaiseen aiheeseen historian kautta. Uutuuskirjaan Tuntematon jatkosota – TK-miesten sensuroidut dokumentit on valittu yli 70 jatkosodan aikana kirjoitettua ja syystä tai toisesta julkaisematta arkistoon päätynyttä artikkelia. Suurin osa teksteistä julkaistaan kirjassa ensimmäistä kertaa. Jokaisen tekstin yhteydessä on tekijöiden johdanto artikkelin aihepiiriin.

Jatkosodan aikana tiedotuskomppaniamiehet kirjoittivat yli 8000 tekstiä, joista 1070 jäi arkistoon periaatteella ”Julkaiseminen kielletty”. Joskus kuvaukset rintamalta olivat liian realistisia, toisinaan ne sisälsivät salattavia yksityiskohtia tai henkilöitä. Arkoja aiheita olivat niin rintamalla tapahtuneet raakuudet kuin juuri luodun ”Suur-Suomen” luonnonvarojen hyödyntäminen. Sensuurin hampaisiin jäivät muun muassa artikkelit kahden rintamalotan sankarikuolemasta tykistökeskityksessä ja kertomus ”ryssien muuttumisesta ihmissyöjiksi”.

Aitiopaikalla kirjoitetut tekstit antavat äärimmäisen kiintoisan kuvan sodan arjesta. Artikkelit avaavat erilaisia näkökulmia jatkosodan eri vaiheisiin ja tuovat kiinnostavaa syventävää tietoa muun muassa panssarilaiva Ilmarisen uppoamisesta sekä Suomen Pietarin suunnan sotatoimista.

TK-miesten joukossa oli monia aikansa johtavia kirjailijoita, valokuvaajia, journalisteja ja mainosmiehiä kuten Simo ”Aapeli” Puupponen, Matti Hälli ja Veikko Ennala. He olivat virallisen Suomen propagandan tekijöitä. Kirja avartaa kuvaa myös heistä.

Sotapropagandalla on todennäköisesti yhtä pitkä historia kuin sotimisella. Nykyisiä piirteitään se alkoi saada ensimmäisen maailmansodan aikana. ”Omien uskoa voittoon on pyritty vahvistamaan ja vihollista on pyritty lannistamaan myös henkisesti. Itse näkisin, että tietynlaista propagandaa käytetään hyväksi myös tämän päivän kiihkeässä pakolaiskeskustelussa. Toisessa ääripäässä maalaillaan keksittyjä uhkakuvia ja toisessa päässä kerrotaan hyvin valittuja osatotuuksia”, toteaa Mika Kulju.

Tuntematon jatkosota – TK-miesten sensuroidut dokumentit
383 sivua

Kirjailijat

Mika Kulju

Historioitsija, FM Mika Kulju (s. 1969) on kirjoittanut tietokirjoja vuodesta 1997 lähtien. Hänen tuotantoonsa kuuluvat mm. Oulun ihmeen tekijät (2002...

Pekka Tuomikoski

Pekka Tuomikoski on v. 1975 syntynyt liminkalainen tietokirjailija ja toimittaja. Hän on julkaissut yli kaksikymmentä Suomen historiaan, maailmanhisto...