Valloittava punajuuri sopii suolaisiin ja makeisiin herkkuihin

21.5.2012

Vaaleanpunainen risotto rosa, siirtolapuutarhurin naattiletut, punajuuri-suklaakakku… Punajuuri – Ruokaohjeita ja ideoita -kirjan houkuttelevissa resepteissä on vaikutteita sekä suomalaisesta että italialaisesta keittiöstä. Monipuoliset ohjeet neuvovat hyödyntämään koko kasvin lehtineen ja juurineen.

Punajuuri-kirjan resepteillä kotikokki loihtii pöytään niin suolaisia kuin makeitakin ruokia ja leivonnaisia. Viinietikka tai sitruuna raikastaa punajuuren maun, hunaja korostaa juureksen omaa makeutta, ja seuraksi sopivat esimerkiksi selleri tai piparjuuri ja useat yrtit. Lehdet kannattaa käyttää salaatissa tai valmistaa pinaatin tai mangoldin tapaan. Kakuissa ja makeissa piiraissa punajuuren pariksi sopivat erityisen hyvin suklaa ja pähkinät.

Moni kirjan ohjeista sopii kasvissyöjälle ja osa vegaaneillekin. Mukana on myös tunnettujen ravintoloiden, kuten Wanhan Laamannin, ravintola Nokan ja ravintola Šašlikin reseptejä. Ennakkoluuloton sadonkorjuujuhlien järjestäjä tarjoilee vieraille beetroot margaritaa tai sadonkorjuun sangriaa à la Tornin American Bar. Ruokaohjeiden lisäksi kirjassa on tietoa punajuuren historiasta ja ravintoarvoista sekä ideoita muuhun käyttöön. Punajuuren keitinliemellä voi värjätä vaikka kukkavedet tai villalangat.

Punajuuri – Ruokaohjeita ja ideoita
120 sivua

Kirjailija

Loviisa Kangas

Piirtäjästä valokuvaajaksi kehittynyt kuvataideopettaja Loviisa Kangas opettaa valokuvausta Helsingin kuvataidelukiossa. Taiteen lisäksi hänen intohim...