Vaaran vuodet -kirja valottaa jälleenrakennuksen aikaa Kalle Päätalon silmin

30.9.2015

Olihan se melekonen revohka – nimittäin se sodasta toipuminen!” Näin muisteli Kalle Päätalo ensimmäisiä rauhan vuosia. Vaaran vuodet – Jälleenrakennuksen aika Kalle Päätalon silmin kertoo Päätalo-klassikoiden tekstikatkelmin miten Suomessa elettiin sodan jälkeen ja mihin jälleenrakennustyö vei tavallisia perheitä. Kirjan on koonnut Päätalo-tuntija, toimittaja Eero Marttinen. Kirjaa jäsentävät Marttisen tekstit kirjailijasta ja sodanjälkeisen ajan historiasta.

Kun sota loppui ja kauan haaveiltu rauhan aika alkoi, oli suomalaisten luotava uudestaan koko elämänpiiri – paitsi yksityisasiat, myös koko maa oli laitettava uuteen järjestykseen. Sotakorvausten pelko loi epävarmuutta. Kommunismi nousi kukoistukseen ja aatteita levitettiin sekä sanoin että puhein. Kaduilla liikkui linkkaavia, kätensä menettäneitä tai sokeutuneita sotainvalideja. Jos ei löytynyt muuta toimeentuloa, pantiin haitari soimaan kadunkulmassa. Moni joutui viinan myötä yhteiskunnan ulkopuolelle.

Vaikeita aikoja joutui kokemaan myös siviiliin päässyt Kalle Päätalo. Hänen rintamaltapaluunsa oli tavallinen tarina: kotiin, sitten töihin. Sota-ajan kirjeenvaihdosta alkanut avioliitto ei aina vastannut odotuksia. Kalle joutui monen muun kovia kokeneen tavoin käymään myös mielisairaalan suljetulla osastolla. Suuri isku kaiken päälle oli se, kun hänen veljensä menehtyi traagisesti vuonna 1947. Kalle ei kuitenkaan antanut vastoinkäymisten lannistaa. Hän valmistui rakennusmestariksi ja sai lopulta vihdoin myös oman talon.

Vaaran vuodet -teos on jatkoa vuonna 2014 ilmestyneelle kirjalle Semmonen savotta – Talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin.

Taivalkoskelainen kirjailija Kalle Päätalo (s. 1919) osallistui sekä talvi- että jatkosotaan, jossa haavoittui. Sodan jälkeen Kalle Päätalo asettui Tampereelle. Hän oli aluksi metsätöissä, pääsi sitten rakennustyömaalle ja opetteli kirvesmieheksi. Vuosina 1947-1949 hän kävi Tampereen teknillisen koulun ja valmistui rakennusmestariksi. Kirjan toimittaja Eero Marttinen on Kainuun Sanomien pitkäaikainen kulttuuritoimittaja, joka on toiminut käsikirjoittajana mm. Mikko Niskasen Kalle Päätalo -elokuvassa Elämän vonkamies (1986)

Vaaran vuodet – Jälleenrakennuksen aika Kalle Päätalon silmin
260 sivua

Kirjailijat

Kalle Päätalo

ElämänvaiheetKalle Päätalo syntyi 11.11.1919 Taivalkosken Jokijärvellä Hermanni ja Riitu Päätalon seitsenlapsiseen perheeseen. Hän teki kansakoulun kä...

Eero Marttinen

Eero Marttinen (s. 1943) on toiminut kulttuuritoimittajana Kainuun Sanomissa vuodesta 1967. Hän on laatinut useita antologioita ja tv-ohjelmien käsiki...