15.2.2022
Folkloristiikkaa, historiaa ja kansatiedettä yliopistossa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Kalevalan päivänä ilmestyvä Kalevan pojat on hänen jo 20 vuotta työstämänsä kuusiosaisen Metsän kansa -suursarjan neljäs teos. Historiaa ja fantasiaa omintakeisesti yhdistävässä romaanissa Louhi on punonut taian, joka imee lämmön maailmasta, ja tarinan sankarit etsivät myyttisiä Kalevan poikia avuksi taistelussa Pohjolan emäntää vastaan.
“Olen kirjoittanut romaanisarjaani jo lähes 3000 sivua ja sitä ennen keräsin vuosikausia lähdemateriaalia. Työn ohessa olen oppinut muun muassa sen, että Suomessa on suuremmat kansalliset perinnekokoelmat kuin missään muussa maassa”, Mikko Kamula taustoittaa.
Kalevan pojat kertoo Savon sydänmailla 1400-luvun lopulla elävän Juko Rautaparran uudisraivaajaperheen kolmesta lapsesta: tietäjänoppilas Tenhosta, sotilaan urasta Olavinlinnassa haaveilevasta Heiskasta ja parantajana mainetta keränneestä Varpusta. Eletään kovia aikoja, pakkanen vie sadon ja talvi on poikkeuksellisen kylmä ja runsasluminen. Monessa pirtissä nähdään nälkää. Neljätoistakesäinen Tenho lähtee opastajansa Yörnin äijän ja lapinnoita Askan kanssa pitkälle matkalle pohjoiseen saamelaisten maille ja ikiaikaisen viisauden lähteille.
Kamula kertoo ammentaneensa romaaniinsa suomalaisesta kansanrunoudesta, samoista lähteistä, joita Elias Lönnrot käytti kootessaan Kalevalaa. ”Kalevala on minulle esikuva, inspiraation lähde ja kansallisen ylpeyden aihe. Varsinainen lähdeteos se ei ole, sillä tavoitteeni on pitkälti sama kuin Elias Lönnrotilla: perehtyä kattavasti suomalaiseen kansanperinteeseen ja muodostaa sen pohjalta pitkä yhtenäinen tarina, joka sykähdyttää lukijan mieltä ja herättää arvostusta esivanhempiemme henkistä perintöä kohtaan. Lönnrot teki tämän runon kielellä, minä nykyaikaisen proosan keinoin”, hän toteaa.
Mikko Kamula (s. 1982) on työstänyt Metsän kansa -romaanisarjaansa vuosituhannen vaihteesta lähtien. Sarjassa on ilmestynyt aiemmin Ikimetsien sydänmailla (2017), Iso härkä (2018) ja Tuonela (2019). Kamula vaeltaa mielellään tuhansien järvien maassa ja kuvittelee, millaisena muinaiset suomalaiset ovat metsämme nähneet.
Mikko Kamula: Kalevan pojat
714 sivua, ilmestyy 28.2.2022
äänikirja ilmestyy 28.8.2022, lukijat Heljä Heikkinen, Panu Kangas ja Ville-Veikko Niemelä