Romanttinen matka wunderbaum-metsiin ja polyesteripuutarhoihin

5.4.2012

Satu Mannisen kolmas runokokoelma rakentuu kitschistä, pikseleistä ja muovista. Pikseliaurinko vie lukijan wunderbaum-metsien ja polyesteripuutarhojen keinotekoisiin kuviin. Se on myös kuin päälle liimattu rakkaustarina, kokonaisia tuotantokausia romantiikkaa pikakelauksella.

Matkaesitteen surffaaja nousevassa aallossa
turkoosilla spreijatussa tropiikissa.
Gin tonic läikkyy aurinkotuolille, hiekalle,
poikaystävän päälle. Delfiini hyppää aukeaman yli,
aurinko varisee pikseleinä veteen.

Kokoelmani runot kertovat keinotekoisen ja luonnollisen välisistä jännitteistä, liikkeellä olosta, seikkailuista, romansseista ja turismista”, Satu Manninen kertoo. Hän sanoo leikitelleensä kieli poskessa ja pilke silmäkulmassa matkailumainonnan kliseillä. Runoissa kävellään käsi kädessä auringonlaskussa, sukelletaan trooppisten kalojen seassa turkoosinvärisessä vedessä tai istutaan newyorkilaisessa loungessa martini kädessä. ”Matkaesitteiden mainostamat paratiisit ja todellisuus eivät kohtaa. Vesi ei ole paikan päällä koskaan niin kirkasta eikä hiekkaranta niin autio kuin esitteissä”, Manninen toteaa.

Palmupaitasi rannalla juoksen kohti merta,
antaa tulla vaan aaltojen iskut,
kirkkaammat värit, kovempi tuuli hiuksissa.
Vedän avaimella horisontin peltiin.
Ajat kohti auringonlaskua, painan pause,
jäät jumiin tietyömaalle. Paina kesähitti päälle,
sydämeni on muovielektroniikkaa
ja vaarassa sulaa.

Satu Manninen, Pikseliaurinko
57 sivua

Satu Manninen

Kirjailija

Satu Manninen

Satu Manninen (s. 1978) on helsinkiläinen runoilija ja valokuvaaja, joka on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta. Hän voitti vuon...