Jukka Viikilän romaani Akvarelleja Engelin kaupungista on arkkitehdin fiktiivinen yöpäiväkirja

4.2.2016

Kirjailija ja dramaturgi Jukka Viikilän romaani Akvarelleja Engelin kaupungista kertoo päiväkirjamerkintöjen muodossa Carl Ludvig Engelin työstä ja elämästä Suomen pääkaupungin suunnittelijana vuosina 1816–1840. Helsingistä ei koskaan tullut saksalaisen arkkitehdin oikeaa kotia, mutta siitä tuli elämäntyö, jonka inhimillistä hintaa Engel puntaroi hiljaisissa mietteissään kuolemaansa saakka. Viikilän esikoisromaani on kirkasta ja runollista proosaa.

Olen luvannut Charlottelle, että olemme Helsingissä kuusi vuotta. Sen verran uskon uudelleenrakentamisen vievän ja sen verran on kirjattu sopimukseen. Lupausta ei ole vaikea pitää, sillä tämä on luotaantyöntävin paikka, minne matkani on koskaan vienyt. Voidaankin sanoa, että kun jotakin työnnetään syrjään, se työnnetään Helsinkiin.

Romaanin lähdeaineistona on toiminut Engelin kirjekokoelma ja kirjailijan mielikuvitus. Kirjoitustyö sai alkunsa vuonna 2012 Ylen Radioteatterille tehdystä kuunnelmasta. Jukka Viikilä kertoo halunneensa jatkaa kuunnelman aihetta. ”Olin jo jonkin aikaa etsinyt hyvää proosateoksen aihiota, sellaista, jossa olisi riittävästi narratiivisia elementtejä ja dynaamiset henkilöt, mutta tilaa juolahduksille ja harhailulle”, hän kertoo.

Estetisoiva ja parin sadan vuoden taakse katsova romaanini tuntuu Suomen nykypäivää vasten yllättävän ajankohtaiselta. Kirjassa Helsinki on kansainvälinen kaupunki ja melkein kaikki kirjan keskeiset henkilöt ovat maahanmuuttajia. Lisäksi kirjassa rakennetaan tiili tiileltä yliopistoa ja ylipäätään sitä sivistys-Suomea, jonka tulevaisuudesta juuri nyt keskustellaan”, Viikilä toteaa.

Jukka Viikilä

Kirjailija

Jukka Viikilä

Jukka Viikilä (s. 1973) on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi. Hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa: Runoja (Gummerus, 2008) ja Runoja II (Gumme...