Nabokovin varhaistuotannon helmi on suuri eurooppalainen klassikko

31.1.2012

Naurua pimeässä on virtuoosimaisesta kielenkäytöstään tunnetun Vladimir Nabokovin varhaistuotannon helmi, suuri eurooppalainen klassikko. Se on herkullisen ironinen ja julmanhauska kuvaus vallankäytöstä ja pakkomielteen voimasta. Nabokovin tunnetuimman romaanin, Lolitan sisarteoksena pidetty Naurua pimeässä pitää sisällään yhden kirjallisuuden huikeimmista loppukohtauksista.

Elipä kerran Berliinissä, Saksassa, Albinus-niminen mies. Hän oli rikas, arvossapidetty, onnellinen; päivänä muutamana hän hylkäsi vaimonsa nuoren rakastajattaren tähden; hän rakasti; ei saanut vastarakkautta; ja hänen elämänsä päättyi turmioon. Tässä koko tarina ja tähän voisimme sen jättääkin, ellei sen kertomisesta olisi sekä hyötyä että huvia; ja vaikka hautakivessä on yllin kyllin tilaa ihmisen elämäkerran sammalkantiselle, lyhennetylle laitokselle, yksityiskohdat ovat aina tervetulleita.

Näillä sanoilla alkaa vuonna 1933 ilmestynyt Naurua pimeässä. 18-vuotias Margot Peters on nainen, joka kietoo Albert Albinuksen, arvostetun berliiniläisen taidekriitikon pikkusormensa ympärille. Sopimaton suhde kauniiseen, manipuloivaan ja juonittelevaan Margotin johtaa Albinuksen väistämättä tuhoon, mutta rakkaudessaan sokea mies ei sitä huomaa.

Nyt Albinus näki hänen vartalonsa uimarannan iloista kuviointia vasten, kuviointia, jota hän tuskin huomasi, niin täydellisesti hänen katseensa kohdistui Margotiin. Hoikkana, auringon paahtamana, tummahiuksinen pää ja toinen käsivarsi, jossa rannerengas välkkyi, vielä kurkollaan heiton jälkeen hän näytti Albinuksesta herkullisenväriseltä vinjetiltä, joka koristi hänen uuden elämänsä ensimmäisen luvun alkua.

Vladimir Nabokov, Naurua pimeässä
alkuteos Kamera obskura
englanninkielisestä laitoksesta suomentaneet Eila Pennanen ja Juhani Jaskari
194 sivua

Kirjailija

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov syntyi vuonna 1899 Pietarissa. Vuonna 1919 hän lähti maanpakoon ja opiskeli Cambridgen yliopistossa kirjallisuutta ja hyönteistiedett...