Teknologia tekee ihmisistä jumalia Hannu Rajaniemen novellikokoelmassa Näkymättömät planeetat

18.8.2016

Kriitikoiden ylistämästä Kvanttivaras-trilogiasta tunnetun tieteiskirjailija Hannu Rajaniemen uusin teos Näkymättömät planeetat (Gummerus) tempaisee mukaan maailmoihin, joissa rinnakkain kulkevat vastakohdat: luonto ja teknologia, metsä ja kaupunki, isä ja poika. Virtuoosimaisella otteella Rajaniemi sekoittaa novellikokoelmassaan teknologiaa ja juurevaa, suomalaista mytologiaa, kun ihmiset ja jumalat kohtaavat – sekä vaihtavat osia.

Rajaniemen novellitimaisevat pyörteeseen, jossa ihmeen tuntua herättävät päätähuimaavat seikkailut niin avaruuden kaukaisissa kolkissa kuin myös maagisissa todellisuuksissa Pohjanmaan perukoilla. Kiehtovan surrealistisia satuja, avaruusoopperaa, riemastuttavaa pulp-henkeä ja kansanrunoudesta kumpuavaa melankoliaa tarjoilevissa kertomuksissa pohditaan, mitä tapahtuu teknologisten oivallusten jälkeen. Mitä toiveita läikehtii ihmissydämessä, kun tekoäly on mahdollistanut kaiken ja ihminen on kohonnut jumalaksi?

”Kun olin jumala, en ollut mikään ihmisten syntien vuoksi kuoleva hurskastelija. Olin täysiverinen transhumaani jumaluus, jolla oli ruumis sulaa metallia, ulkoiset aivot, pilvikaupalla monistuvaa hyötysumua toteuttamassa käskyjäni ja rekursiivisesti itseään parantava tekoäly orjuutettuna tahtooni. Saatoin tehdä mitä halusin. En ollut Jeesus, olin Teräsmies: paha Bizarro-Teräsmies. Minulla kävi hitonmoinen tuuri. Jäin henkiin.” – Novellista ”Deux Ex Homine”

Hannu Rajaniemi:
Näkymättömät planeetat
Alkuteos Invisible Planets: Collected Fiction
Suomennos Sarianna Silvonen
376 sivua

Hannu Rajaniemi

Kirjailija

Hannu Rajaniemi

Luettuaan kuusivuotiaana Jules Vernen kirjan Sukelluslaivalla maapallon ympäri Hannu Rajaniemi halusi rakentaa fuusiokäyttöisen avaruusaluksen. Hän op...