Esikoiskirjailija Niina Mero kirjoittaa ja tutkii romanttista viihdekirjallisuutta

26.2.2019

Englantilainen romanssi on Niina Meron eskapistinen ja ahmittava esikoisromaani. Siinä ihastutaan Oxfordissa, selvitellään kadonneen aatelismiehen tapausta ja mennään sekaisin kirjallisuudesta. Romaani on populaarikulttuuri- ja kirjallisuusviitteineen oikea herkkupala kaikille englantilaisia tv-sarjoja seuraaville ja 1800-luvun klassiset rakkausromaanit lukeneille. Niina Mero tekee väitöskirjaa nykypäivän romanttisesta viihdekirjallisuudesta Suomessa.

Mero peräänkuuluttaa arvostusta ja hyväksyntää pääasiassa naisten kirjoittamalle ja lukemalle romanttiselle viihdekirjallisuudelle. ”Tähän genreen, niin kuin kaikkiin muihinkin, mahtuu monenlaisia teoksia. Hyvä romanttinen viihderomaani pyyhkäisee lukijan mukaansa. Se saa itkemään ja nauramaan, jännittämään ja haluamaan kirjan henkilöiden mukana. Se, että viihderomanssien lukemista pidetään nolona tai jopa haitallisena, on kaikuja vanhanaikaisesta käsityksestä siitä, mitä romanttinen viihde on. Nykyromantiikka on feminististä, moniäänistä ja lukijan aikaa arvostavaa. Romanttisen viihteen ei tarvitse olla aivotonta hömppää, vaan rakkaustarinaa kertoessa on mahdollista käsitellä myös syvällisempiä, yhteiskunnallisia ja inhimillisiä teemoja”, Mero toteaa.

Englantilaisen romanssin päähenkilö Nora on ironisen hauska, samastuttava, särmikäs, suorapuheinen, utelias ja älykäs suomalainen sankaritar. Hän matkustaa Englantiin joka ilta nojatuolissaan mutta ei voisi kuvitellakaan oikeasti astuvansa tarujen saarelle. Kun Noran sisko ilmoittaa menevänsä naimisiin englantilaisen aatelismiehen kanssa, on matkalle lähdettävä vaikka ajatus prinsessahäistä ei oikein innostakaan. Perillä sulhasperheen kartanon goottilainen viehätys, vehreät puutarhat sekä Oxfordin yliopistokaupungin vanhoilta kirjoilta tuoksuva tunnelma pyyhkäisevät hänet jaloiltaan, ja englantilaiset herrasmiehet saavat kuin saavatkin Noran sydämen sykkimään.

Itsekin anglofiiliksi tunnustautuva Niina Mero kertoo kirjoittaneensa sellaisen viihderomaanin, jonka itse haluaisi lukea. ”Kirjoitin mukaan kaikki omat pakkomielteeni, ilmeisimpänä nyt tietysti Englanti ja brittiläinen kulttuuri, kieli ja kirjallisuus. Mutta myös kaikki kirjassa olevat populaarikulttuuri- ja filosofiaviitteet ovat minulle rakkaita, samoin estetiikan goottilaiset sävyt”, hän kertoo.

Niina Mero
Hämeenlinnassa asuva väitöskirjatutkija Niina Mero (s. 1982) aloitti kirjoittamisen romanttisilla novelleilla. Hän rakastaa Stephen Fryn huumoria, osuvia tatuointeja ja Benedict Cumberbatchia lukemassa ääneen John Keatsin Oodia satakielelle. www.niinamero.com

Niina Mero, Englantilainen romanssi
383 sivua

Niina Mero

Kirjailija

Niina Mero

Hämeenlinnassa asuva kirjallisuudentutkija Niina Mero (s. 1982) uskottelee itselleen, että pärjäisi Ironman-kisassa, jos siihen saisi osallistua vaiht...