Sota muutti Kalle Päätalon niin kuin koko Suomen

10.10.2014

Eero Marttisen ja Hannu Kahakorven toimittama Semmonen savotta – Talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin on kiinnostava tietoteos kaikille sotahistoriasta, Suomen sota-ajasta tai Päätalosta kiinnostuneille. Kalle Päätalo tarjoilee romaaneissaan ainutlaatuisen tarkan, tavallisen suomalaisen sotilaan näkökulman, jonka oleellisimmat havainnot on tiivistetty tähän kirjaan. Päätalon ystäville Semmonen savotta taas antaa laajemman valtakunnallisen ja maailmanpoliittisen kehyksen kirjailijan sotakertomuksiin.

Oli jo täysin pimeää kun pystytimme suksemme Kummun asuinrakennuksen nurkkaristeykseen, nilistimme sahat olkauksesta ja työnnyimme pirttiin. Olin sulkemassa takanani pirtin ovea, kun Kalle-setä sanoi, oikeammin älähti:
- Nyt se on sitte alakanu!
Käsitin heti mikä oli alkanut. Samoin isä, koska sanoi:
- Vain sovaksi ratkesi!

Kalle Päätalo kertoi 1900-luvun Suomesta tarkemmin kuin kukaan muu kirjailija – niin myös sodasta. Kalle lähti sotaan, haavoittui, toipui, rakastui, pettyi rakkauteen ja sai lopulta elämänlangasta kiinni sodan jälkeen niin kuin moni muukin suomalainen.

Minulle silloin vielä vähän tuntemani Tampere aivan kihisi suurten, tulossa olevien tapahtumien enteitä. Minulle itselleni merkitsi eniten, että sota loppuisi ja pääsisin lähes viiden vuoden yhtämittaisen palvelun jälkeen vapaaksi. Pääsisin aloittamaan siviilielämän. Ja kaupungissa, vieläpä Tampereella! Käsitin että vanha haaveeni toteutuisi nyt kuin luontojaan, puolivahingossa.

Päätalo-elokuvan ohjaaja ja suuri Päätalon ihailija Hannu Kahakorpi on poiminut Semmoseen savottaan Päätalon sotaan liittyvistä katkelmista kiinnostavia yksityiskohtia. Laajempaa näkökulmaa varten Kallen tarinat rinnastaa Suomen ja maailman sotahistoriaan toinen Päätalo-tuntija, toimittaja Eero Marttinen.

Semmonen savotta – Talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin
252 sivua

Kirjailijat

Kalle Päätalo

ElämänvaiheetKalle Päätalo syntyi 11.11.1919 Taivalkosken Jokijärvellä Hermanni ja Riitu Päätalon seitsenlapsiseen perheeseen. Hän teki kansakoulun kä...

Eero Marttinen

Eero Marttinen (s. 1943) on toiminut kulttuuritoimittajana Kainuun Sanomissa vuodesta 1967. Hän on laatinut useita antologioita ja tv-ohjelmien käsiki...

Hannu Kahakorpi

Hannu Kahakorpi on helsinkiläinen tv- ja elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja. Hän on myös Lapin korkeakoulukonserniin kuuluvan Pohjoisen kul...