Rosmariinintuoksuinen meri syleilee auringossa kylpevää satamakaupunkia

23.2.2012

Esikoiskirjailija Milla Keräsen Sisilian ruusu on lumoava kertomus mystisestä rakkaudesta. Sen tapahtumat sijoittuvat Palermoon vuonna 1249, aikaan jolloin normannihallitsijoiden loiston ja rikkauden kausi oli päättymässä. Koti ei riitä elämänsisällöksi kirjan päähenkilölle, naimaikäiselle Rosalialle, joka etsii omaa tietään yhteisön paineen keskellä.

”Miehet lähtivät ristiretkille ja me jäimme kotiin. He matkasivat tekemään kauppaa ja meidän tehtäväksemme jäi odottaa heitä. Minä halusin olla kuin ne naiset, jotka vaaroja uhmaten hylkäsivät kotinsa ja lähtivät seuraamaan rakastettuaan merten yli.”

Palermon asukkaat odottavat keisari Frederik II:n laivaston purjehtivan kotisatamaan mukanaan lumoavia kaunottaria, musikantteja ja runoilijoita. Nuori Rosalia odottaa matkaajia ristiriitaisissa tunnelmissa. Keisarin joukoissa matkustaa hänen tuleva aviomiehensä Salvatore, jonka vaimona hän pääsisi näkemään maailmaa. Samaan aikaan häntä vetää puoleensa luostarin puutarhasta löytynyt mystinen vaalea muukalainen, kaunein mies, jonka Rosalia on koskaan nähnyt. Salaiset yölliset kohtaamiset muurien varjossa johdattavat Rosalian vaikeiden valintojen eteen.

Sisilia valikoitui historiallisen romaanin tapahtumien näyttämöksi muutaman vuoden takaisen lomamatkan jälkeen. "Palermon normannipalatsit, vaaleanpunaiset luostarin kupolit ja tuoksuvat appelsiinipuut jäivät kummittelemaan mieleeni. Normanniajan Sisilia oli monikulttuurinen, rikas ja elävä paikka, jossa ympäröivän maailman uskonnot ja kulttuurit kohtasivat ja sekoittuivat”, Keränen kertoo. ”Olen lukenut paljon keskiajan ja Italian historiaa, mutta myös keskiaikaista kaunokirjallisuutta, kuten Boccacciota, Dantea ja keskiaikaista runoutta. Romaanini maailma on enemmän keskiaikaisen kirjallisuuden maailma kuin todellinen, historiallinen Sisilia.”

Milla Keränen, Sisilian ruusu
305 sivua

Milla Keränen

Kirjailija

Milla Keränen

Milla Keränen (s. 1982) on yhteiskuntatieteiden maisteri, kouluttaja ja tiedottaja, joka rakastaa valokuvausta ja vanhoja karttoja. Merta hän katselee...