Jenni Linturin Mullojoki, 1950 on tarkkanäköinen avioliittoromaani, jota sävyttää vaivihkainen huumori

14.9.2020

Tämän hetken arvostetuimpiin kotimaisiin nykykirjailijoihin kuuluvan Jenni Linturin Mullojoki, 1950 (Gummerus) kuvaa viiltävän tarkasti aikuistumista ja oman paikkansa etsintää sotavuodet taakseen jättäneessä Suomessa.

1950-luvun kynnyksellä Olavi on akateemisen uransa alussa, kun Martta kertoo olevansa raskaana. Martta ja Olavi menevät naimisiin, ja Helsinki yliopistoineen ja houkutuksineen saa jäädä. Perhe muuttaa Hämeeseen, Mullojoelle, jossa Martan on sopeuduttava samaan talouteen Olavin äidin ja lobotomian seurauksena lapsenmieliseksi taantuneen Kalevi-veljen kanssa. Olavi hakeutuu sijaiseksi paikalliseen keskikouluun – väliaikaisesti, kuten hän itselleen ja muille uskottelee. Hänen haaveensa ovat Marttaa ja Mullojokea suuremmat.

Odotetussa romaanissaan Mullojoki, 1950 Linturi sivuaa oman sukunsa tarinaa kertoessaan elämäänsä rakentavien ihmisten perhesuhteista. Hän avaa taidokkaasti ihmismielen ristiriitaisuuden ja kuvaa viiltävän tarkkanäköisesti ulkopuolisuuden tunnetta ja keskinkertaisuuden pelkoa. Romaanin nautinnollisen kärkkään kerronnan pohjalla kulkee salakavala huumori. 

Linturi on yksi tämän hetken arvostetuimmista kotimaisista kirjailijoista, ja häntä on usein kiitetty uudenlaisesta näkökulmasta sotavuosiin. Hän kirjoittaa historiaa eläväksi ihmisten kautta.

Jenni Linturi 

Jenni Linturi (s. 1979) on Helsingissä asuva kirjailija ja tutkija. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Linturin esikoisromaani Isänmaan tähden (2011, Teos) oli ehdokkaana Finlandia-palkinnon sekä Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Seuraavat kirjat Malmi, 1917 (2013; Teos) ja Jälleenrakennus (2017, Teos) saivat kiittävän vastaanoton. Mullojoki, 1950 on Linturin neljäs romaani.

Jenni Linturi, Mullojoki 1950

248 sivua

Jenni Linturi

Kirjailija

Jenni Linturi

Jenni Linturi (s. 1979) on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Esikoisromaani Isänmaan tähden (2011, Teos) oli ehdolla Finlandia-palkinnon ...