Erätulilla vie tunnelmamatkalle Suomen uljaaseen luontoon

2.10.2013

Milla Madetojan ja Jari Salosen Erätulilla on samannimisen tv-ohjelman 20-vuotiskauden kunniaksi ilmestyvä, näyttävä juhlakirja. Kirjaan on koottu riemukkaita erätarinoita kuvausmatkoilta sekä niiden rinnalle Salosen pysäyttäviä luontokuvia. Juhlakirjaa maustavat luontoretkiltä mukaan tarttuneet herkulliset eräruokareseptit sekä esittelyt Suomen monimuotoisista kansallispuistoista.

Kirjan tekstit ja kuvat on jaettu vuodenaikojen mukaan ja niissä ääneen pääsevät ohjelman tekijät, joille eräelämä on elämäntapa. Mukana tarinoimassa on esimerkiksi ohjelman nykyinen juontaja ja luonnossa monin tavoin liikkuva Mikko ”Peltsi” Peltola.

Kirjan kansien väliin on talletettu parhaat muistot ja onnekkaimmat elämykset, joita tekijät ovat 20 vuoden aikana kokeneet. Suomen luonto on arvaamattomuudelleen sanellut kuvausten ulkopuolella sattuneita hauskoja tapahtumia ja läheltä piti -tilanteita, joita kirjassa on myös mukana. Kahteen vuosikymmeneen erätulilla mahtuu upeita tarinoita ohikiitävistä hetkistä luonnon keskellä: jahtipäivän alun tunnelmia, taipuvia vapoja, ääriolosuhteissa selviytymistä, paleltuneita varpaita, tulistelua ja hetkiä hiljaisessa metsässä.

TV2 esittää Erätulilla -ohjelmaa perjantaisin 25.10.2013 - 17.1.2014 klo 19.30. Erikoislähetyksessä 15.11.2013 pääsee kurkistamaan miltä Erätulilla -kirja näyttää.

"Idea kirjaan syntyi keskellä ruuhkaisia jouluostoksia. Etsin pitkään puolisolleni kirjaa, jossa yhdistyisi retkeily, kalastus, ulkoilmaelämä, hienot kuvat ja tunnelmat, ehkä jokunen reseptikin. Ei löytynyt millään. Eräänä hetkenä toppatakkien kahinassa, kirjakaupan hyllyjen välissä sen keksin – teen kirjan itse!”, Milla Madetoja kertoo kirjan synnystä.

”Olen kuljettanut kameraa aina mukanani. Arkistoihin onkin kertynyt kymmeniä - satoja tuhansia ruutuja. Näistä suuri osa on luontokuvia, joten urakka kuvien löytämiseksi oli siis iso. Näytille saatiin kuitenkin näyttävä valikoima Suomen luonnon herkkupaloja ja tunnelmia eräretkiltä. Eli juuri sitä, mistä Erätulilla ohjelmassakin on kyse”, Jari Salonen kertoo kirjan kuvista.

Milla Madetoja ja Jari Salonen: Erätulilla
176 sivua

Kirjailijat

Milla Madetoja

Milla Madetoja on yhteiskuntatieteiden maisteri, innokas liikkuja ja ulkoilmaelämän puolestapuhuja. Madetoja on ollut toimittajana useissa Yleisradion...

Jari Salonen

Jari Salonen on kolmen vuosikymmenen aikana toiminut valokuvaajana, toimittajana ja tv-tuottajana. Hän asuu Nokialla. Erätulilla -ohjelmaa hän on toim...