”Maa on syntinen laulu” on rakastettu ja ristiriitainen mestariteos

10.10.2013

Gummerus juhlistaa Timo K. Mukan tulevaa 70-vuotisjuhlaa julkaisemalla uuden painoksen kirjailijan esikoisteoksesta Maa on syntinen laulu. Mukka julkaisi esikoisromaaninsa vuonna 1964, vain 19-vuotiaana. Ilmestyessään viisikymmentä vuotta sitten romaani sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton: sen vahvat seksuaalisen ja uskonnollisen hurmoksen kuvaukset olivat tuon ajan yleisölle liikaa. Kirjailijan arvostus alkoi todella nousta vasta hänen kuolemansa jälkeen, ja nykyään Timo K. Mukkaa pidetään yhtenä aikansa merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista.

Maa on syntinen laulu on hätkähdyttävä, rujon kaunis balladi. Nuori Mäkelän Martta elää pienessä Siskonrannan kylässä Lapissa, jossa ihmistä repivät kiihkeä uskonnollisuus ja vahvat seksuaaliset vaistot. Martan ja saamelaisen poromiehen lyhyt rakkaustarina kerrotaan yhtä aikaa ronskin naturalistisesti ja lyyrisen kauniisti. Mukka loistaa kuvatessaan paitsi ihmisten intensiivisiä kohtaamisia ja pienen kylän eksentrisyyksiä myös luontoa ja vuodenaikojen vaihtumista.

”Pakkanen ulkona kiristyi kiristymistään. Se paukahteli äkeänä nurkanpäissä, haukkui kuin koira. Hetken oli hiljaista, kunnes taas räsähti. Järveltä kuului miten jää valittaen halkeili pakkasen kourissa. Talojen ikkunat jäätyivät umpeen, hauraimmissa mökeissä ihmiset heräsivät kesken unen vilusta vavisten. Miehet kömpivät sytyttämään tulen takkaan, vanhat ämmät kiskoivat huopaviltin reumatismisten koipiensa ympärille – uni ei enää tullut ja mies ja vaimo nousivat piisin loisteeseen istumaan, panivat omat peitteensä lasten päälle, jotta nämä tarkenisivat. Tulen loimossa he lämmittelivät käsiään ja polviaan.”

Mukka oli seksuaalimystikko ja Lapin, rakkauden sekä kuoleman kuvaaja, joka sai paljon aineksia uskonnollisen liikkeen hurmoksesta. Hänen teoksissaan naturalistinen kuvaus yhdistyy runollisen kauniiseen, lähes balladimaiseen kerrontaan Kiivas työskentelytahti oli kuin kilpajuoksua kuoleman kanssa. Varhain, lyhyessä ajassa syntynyt mittava tuotanto on tehnyt nuorena kuolleesta Mukasta kuolemattoman.

Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
229 sivua

Timo K. Mukka

Kirjailija

Timo K. Mukka

Timo K. Mukka syntyi evakkomatkalla Ruotsissa vuonna 1944. Hän asui lähes koko elämänsä Lapissa, minne kaikki hänen teoksensakin sijoittuvat. Hän oli ...