Anne Holtin uutuus on sosiaalinen trilleri lapsen kaltoinkohtelusta

24.9.2013

Suosittu norjalaiskirjailija Anne Holt tarttuu jälleen ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin viidennessä Inger Johanne Vik -dekkarissaan Kuollut kulma. Monitahoisessa kirjassa käsitellään arkoja teemoja kuten lapsen pahoinpitelyä ja sen havaitsemisen vaikeutta sekä Utøyan terrori-iskua, joka luo tapahtumille synkät puitteet.

”Poika makasi äitinsä sylissä aivan kuin olisi nukkunut. Hän oli syliin liian iso: pellavapäinen kahdeksanvuotias pojannassikka retkotti poikittain äidin laihoilla reisillä […] – Ei, äiti sanoi hädin tuskin kuuluvalla äänellä. – Ei. Ei. Ei.”

22. heinäkuuta 2011. Kriminologi Inger Johanne Vik on tullut auttamaan ystävättärensä Ellen Mohrin kesäjuhlien järjestämisessä, mutta perheessä on sattunut vakava onnettomuus. Kahdeksanvuotias poika Sander on pudonnut tikkailta ja kuollut. Vanhemmat ovat hysteerisiä. Hätäkeskus ei vastaa, sillä samaan aikaan Oslossa on räjähtänyt pommi.

Kaaoksen keskellä Oslossa tapausta tulee selvittämään kokematon, juuri poliisikoulusta valmistunut Henrik Holme. Pikkupojan kuolemaa aletaan tutkia Utøyan terrori-iskun varjossa rikoksena, mutta tutkintaa jarruttaa vanhempien hyvä yhteiskunnallinen asema. Peräänantamattoman Henrik Holmen ansiosta myös Vik sotkeutuu mukaan tutkimukseen, jossa selviää, että kaikki ei ole siltä miltä näyttää. Oliko pojan kuolema onnettomuus vai mitä todellisuudessa tapahtui?

"Holt kuvaa vakuuttavasti, miksi tällaisia tapauksia on niin vaikea ratkaista. Avuttoman ja luottavaisen lapsen pahoinpitelyä ja murhaa ympäröi kaikkein syvin häpeä."
– Verdens Gang

”[Utøyan joukkomurha] on riskialtis ja kuohuttava aihe, mutta Holt käsittelee sitä taidokkaasti.”

– Dagbladet


Anne Holt: Kuollut kulma
alkuteos Skyggedød
suomentanut Outi Menna
228 sivua

Anne Holt

Kirjailija

Anne Holt

Anne Holt (s. 1958) on koulutukseltaan asianajaja. Hän on toiminut lyhyen ajan Norjan oikeusministerinä, työskennellyt Norjan poliisin palveluksessa s...