Emma Hooperin ylistetty esikoisromaani on lumoava tarina Kanadan preerialta

3.3.2015

Etta ja Otto ja Russell ja James on paitsi yksi vuoden 2015 kirjallisista tapauksista myös viisas ja humoristinen romaani rakkaudesta, sota-ajasta, lojaaliudesta ja valinnoista. Yksi sen nimihenkilöistä on kojootti, loput draamattoman kolmiodraaman jo ikääntyneitä osapuolia. Hurmaavan esikoisromaanin punonut kanadalainen Emma Hooper ihastui Suomeen viiden vuoden takaisella matkallaan. Hän palaa tänne toukokuussa esiintymään Helsinki Lit -tapahtumassa.

Pienessä kanadalaisessa preeriakylässä asuvan Etan toteutumattomista haaveista suurin on nähdä meri. Niinpä hän, 82-vuotias, herää varhain eräänä aamuna, nappaa mukaansa kiväärin, suklaata ja parhaat kenkänsä ja lähtee kävelemään 3 200 kilometrin matkaa veden äärelle. Otto löytää keittiöstä vaimonsa jättämän lapun ja ymmärtää, tavallaan.

Etan vaelluksen lomassa tarina aaltoilee nykyisyydestä nälän, sodan ja toivon täyteiseen menneeseen. Muistamisesta unohtamiseen, ja takaisin. Etta ja Otto ja Russell ja James on hymyilyttävän hassu ja haikean kaunis romaani, jonka poikkeukselliset henkilöhahmot jäävät elämään lukijan mieleen pitkäksi aikaa. Se on myös muistutus siitä, ettei koskaan ole liian myöhäistä viimeiselle suurelle seikkailulle.

"Minulla on ollut ikävä sinua, sanoi Otto.
Tiedän sen, sanoi Etta. Olen pahoillani.
Etta upotti sormet märkään hiekkaan. Minulle tulee ikävä sinua.
Tiedän sen, sanoi Otto. Olen pahoillani.
Mutta kyllä minä pärjään.
Varmastiko?
Varmasti. Teen kierroksen, Otto. Teen vain pitkän kierroksen."

Emma Hooper vierailee Suomessa toukokuussa! Lauantaina 23.5. klo 16:15 Helsinki Lit -tapahtumassa Savoy-teatterissa Emma Hooper keskustelee toisen kirjailija-muusikon, Maija Vilkkumaan, kanssa. Hän myös musisoi yleisölle viikonlopun aikana. (www.helsinki-lit.fi)

Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russell ja James
alkuteos Etta and Otto and Russell and James
suomentanut Sari Karhulahti
335 sivua

Emma Hooper

Kirjailija

Emma Hooper

Kanadan Albertassa kasvanut Emma Hooper toi mukanaan rakkautensa musiikkia ja kirjallisuutta kohtaan muuttaessaan Britanniaan. Emma opettaa Bath Spa U...