Säälimätön Venäjä-dekkari tihkuu sisäpiiritietoa taistelusta, joka käydään öljystä, rahasta ja vallasta

12.1.2015

Pietarin kapellimestari on ajankohtainen ja uskottava rikosromaani naapurimaastamme Venäjästä ja oligarkkien elämästä. Moskovaan sijoittuva yhteiskunnallinen trilleri kuvaa todentuntuisesti Venäjän talouden ja politiikan uusjakoa 2000-luvun alussa. Kirja kertoo ajasta, jolloin luodaan ennätyksellisen nopeasti aikamme suurimpia omaisuuksia ja kaupungista, jossa ihmishenki ei ole rahan rinnalla minkään arvoinen. Romaani on Moskova noir -trilogian avausosa.

Tom Blixen on asunut kymmenen vuotta Moskovassa. Tom työskentelee investointipankissa ja saa tehtäväkseen järjestää kaupat öljy-yhtiö RusOilille. Asiat mutkistuvat kun Moskovan syyttäjänvirasto alkaa tutkia kauppoihin ilmeisesti liittyviä murhia. Tom läheisineen huomaa sotkeutuneensa vyyhteen, jossa ovat mukana niin Blixenin työnantaja, syyttäjänvirasto, öljy-yhtiön turvajoukot ja valtiollinen turvallisuuspalvelu FSB. Entä miten tapaukseen liittyy Tomin ystävä ja maanmies, Fredrik Kastrup, joka on 1990-luvulla joutunut antamaan tekemäänsä sopimukseen venäläiset vakuudet?

Kirjan ovat kirjoittaneet ruotsalaiset Camilla Grebe ja Paul Leander-Engström. Leander-Engström tuntee omakohtaisesti romaaninsa aiheen ja tapahtumaympäristön. Hän oli Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen mukana kehittämässä Venäjän kasvavia talousmarkkinoita. Leander-Engström asui ja työskenteli Moskovassa vuosia ja kirjasi päiväkirjaansa omia kokemuksiaan ja kuvauksia tapaamistaan ihmisistä. Moskovan vuosien innoittamana syntyi käsikirjoitus, jonka hän työsti romaaniksi yhdessä ystävänsä ja opiskelutoverinsa Camilla Greben kanssa.

Romaani piirtää yhteiskunnan varjokuvan kymmenen vuoden takaa. Kremlin ja oligarkian keskeisiä kasvoja on tunnistettavissa vain kevyesti maskeerattuina, samoin RusOil-nimisen öljyfirman esikuva.[…] Ruotsissa kirja julkaistiin ennen Krimin valtausta. Siitä käynnistynyt kiihdytysvaihe tekee Pietarin kapellimestarin ajankuvasta tavallaan entistä ajankohtaisemman – kuin pahan enteen siitä, mihin yhteiskunnan räikeä mielivalta saattaa johtaa.
– Veli-Pekka Leppänen, Helsingin sanomat

Pietarin kapellimestari
alkuteos Dirigenten från Sankt Petersburg
suomentanut Pekka Marjamäki
451 sivua

Kirjailijat

Camilla Grebe

Camilla Grebe (s. 1968) on Ruotsin suosituimpia jännityskirjailijoita. Hänen romaaneitaan on myyty ympäri maailman yli 2,5 miljoonaa kappaletta. Aiemm...

Paul Leander-Engström

Paul Leander-Engström (s. 1966) asui Venäjällä yli kymmenen vuotta ja siirtyi nopeasti tiedustelutehtävistä talouselämän palvelukseen. Hän oli mukana ...