Amerikkalainen seikkailu Kekkoslovakiasta Euroopan kartalle

12.3.2012

Nuori newyorkilainen journalisti Gordon F. Sander vieraili Suomessa ensimmäisen vaan ei viimeisen kerran kylmän sodan hyisimmällä hetkellä vuonna 1977. Usein unohdettu Suomi on Sanderin historiallinen muistelmateos, joka kuvaa paitsi kirjailijan suhdetta yöttömän yön maahan ja sen ilmeettömiin asukkaisiin myös Suomen kehitystä maailmankartan reunalla sijaitsevasta agraariyhteiskunnasta EU:n täysivaltaiseksi jäsenmaaksi ja huipputeknologiaosaajaksi. Kirjailija vierailee Suomessa 29.–30.3.2012.

Usein unohdettu Suomi kertoo joukon hulvattomia, kirjailijan omiin kokemuksiin perustuvia tarinoita alkaen vuodesta 1977, jolloin Suomi oli eksoottinen, väärinymmärretty ja ehdottoman epäkosmopoliittinen paikka. Suomalaiset näyttäytyivät Sanderille vakavina, rehellisinä, hyväntahtoisina ja lähes orjallisesti esivallalle kuuliaisina. Aamuyön humalainen hoippujakin jäi Helsingissä odottamaan vihreää valoa, vaikkei yhtään autoa ollutkaan liikkeellä. Tätä oli miehen Manhattanilta vaikea käsittää.

Ensivierailullaan Sanderille selvisi, että ”Kekkoslovakiassa” saattoi pestautua CIA:n vakoojaksi hotelli Marskin baarissa. Hän oli myös todistamassa Helsinki-Vantaan lentokentällä, kuinka ulkomaiset toimittajat joivat itsensä humalaan ja yrittivät vokotella toinen toisiaan tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin neuvostoliittolaisten kaapattua Leningradiin matkalla olleen lentokoneen. Eksotiikkaa tarjosi myös junamatka Rovaniemelle matkaseurana vaunullinen juopuneita, puhumattomia miehiä.

1990-luvulla Sander alkoi raportoida Suomesta britti- ja yhdysvaltalaismedioille, ja oli tekemisissä merkittävien suomalaisten kanssa Aki Kaurismäestä ja Matti Pellonpäästä aina Pekka Haavistoon ja Jorma Ollilaan. Hän kirjoitti niin Bushin ja Gorbatšovin kohtaamisesta Helsingissä, Suomen laskeutumisesta lamaan, Estonian uppoamisesta ja EU-kansanäänestyksestä kuin Lepakkoluolassa toimivasta Radio Citystä, suomalaismallien maailmanvalloituksesta ja Kiasman rakentamisestakin.

Sanderin mukaan Suomella on hyvät mahdollisuudet selvitä myös käsillä olevasta taantumasta. Onhan sisulla selvitty edellisistäkin. Entäpä Nokia? "Suomen yritysten Lasse Virén, joka on kompuroinut jo kerran aiemmin, saattaa hyvinkin toipua uudelleen", hän arvelee.

Usein unohdettu Suomi
suomentanut Simo Liikanen
306 sivua