Kirja antisankari Jeesuksesta, punkista ja kirkon kriisistä

12.9.2019

Vantaalaiseksi ammattikouludropoutiksi itseään luonnehtiva pappi Henrik Wikström kirjoittaa rohkeasti kirkon kriisistä 2000-luvulla. Kirjassaan Mitä Jeesus tekisi? hän pohtii Jumalaa, tabuja, sankareita ja antisankareita, miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassamme, rakkautta, hyvyyttä ja pahuutta. Lisäksi Wikström peräänkuuluttaa rohkeutta elää. ”Todelliset antisankarit eivät downshiftaa, he upshiftaavat siihen asti, että päätyvät ristille.”

”Kirjoitin tämän kirjan ihmisille, jotka ovat todennäköisesti jo vieraantuneet kirkosta, mutta joiden sydämellä on edelleen kysymys Jumalasta”, Henrik Wikström kertoo. Hän näkee alkukirkon aikansa punkliikkeenä, muutosta etsivien toisinajattelijoiden yhteisönä, ja uskoo, että kirkko voi selviytyä kriisistään, jos se ymmärtää nähdä Jeesuksen antisankarina ja osaa haastaa itsensä muutoksiin.

Jumala on uljas peto, metsän kuningas, ei pyhän kokemisella itseään kaupittelevan kirkkolaitoksen brändi ja tuote eikä isojen kaupunkien vihervasemmistoa kosiskelevien seurakuntalehtien ”suuri tuntematon liberaali”. Pyhää ei voi olla ilman pelkoa, jännitystä ja seikkailua, pelastumista ei ilman vaaraa ja suuria tarinoita. Hyvä sotatarina on kiinnostavampi kuin se jännittävin, mikä moraalista karmaansa varjelevalle neurootikolle voi tapahtua: hybridiautolla saadut ylinopeussakot.

Mitä Jeesus tekisi – Kirkko ja 2000-luvun kapina
154 sivua
Kirja ilmestyy 23.9.2019

Henrik Wikström

Kirjailija

Henrik Wikström

Vantaalaiseksi ammattikouludropoutiksi itseään luonnehtiva Henrik Wikström on työskennellyt 15 vuotta pappina. Tällä hetkellä hän toimii Helsingin tuo...