Ottiopas – Suomen kattavin kalastusopas ilmaisena web-sovelluksena

29.5.2015

Gummerus ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) ovat tuottaneet yhteistyössä Ottiopas-nimisen digitaalisen kalastusoppaan. Oppaassa yhdistyvät SVK:n asiantuntijoiden sisältö sekä innovatiiviset toiminnallisuudet, kuten paikantava karttapalvelu ja viehevinkkien jakaminen. Ottiopas julkaistaan 29.5.2015.

Ottiopas on suomalaisille vapaa-ajankalastajille koottu runsas ilmainen tietopaketti. Se sisältää 30 kalalajin monipuoliset esittelyt sekä havainnolliset kuvasarjat eri kalalajien käsittelystä — aina alkukäsittelystä perkaamiseen ja fileointiin asti. Viehevinkeissä on yli 200 viehevinkkiä lajiteltuna kalalajeittain ja kalastustavoittain. Vinkinantajia ovat SVK:n asiantuntijat sekä kalastusopas Ari Paataja, ja mukana on myös vapaa-ajankalastajien vinkkauksia. Perhojen kuvat ja perhoreseptit ovat perhokalastukseen erikoistuneen Pertti Kanervan käsialaa.

Kartta-osiossa käyttäjä näkee kartalla oman sijaintinsa sekä etäisyyden valitsemiinsa kohteisiin. Kartalta voi valita haluaako tutkia esimerkiksi kalapaikkoja, veneluiskia tai retkeilypalveluita, kuten tulentekopaikkoja, halkovajoja ja laavuja, vai löytää lähimmän apteekin. Kartalla on nähtävissä tuhansia kohteita eri lähteistä, esimerkiksi retkeilypalveluiden tiedot ovat Metsähallitukselta. Kartan mittakaava on muutettavissa ja valittavana on myös maastokarttanäkymä.

Ottioppaan etusivulla julkaistaan ajantasaisesti uutiskoosteet yli tuhannesta suomalaisesta lähteestä kalastusteemalla. Lähteinä on kalastuksesta päättäviä tahoja, kuten LUKE, Metsähallitus ja ELY-keskus sekä paikalliset ja valtakunnalliset mediat. Lisäksi Ottiopas sisältää runsaasti kalastajan perustietoa niin kalastusluvista, kalojen rauhoitusajoista ja alamitoista kuin vaikkapa ohjeet yleisimpien solmujen tekoon.

Halusimme kerätä samaan pakettiin ne asiat, joita vapaa-ajankalastajat ovat meiltä vuosien varrella eniten kyselleet, ja tuoda ne kaikkien saataville”, kertoo SVK:n tiedottaja Jaana Vetikko oppaan synnystä. ”Meille on todella tärkeää antaa tietoa myös kestävästä kalastuksesta – millä perusteella saaliskalat kannattaa valita sekä miksi ja miten saaliskala vapautetaan”, Jaana jatkaa. ”Ja hyötyvät oppaastamme muutkin kuin kalastusta harrastavat: moni kotikokki karttaa esimerkiksi edelleen haukea, koska ei osaa fileoida sitä ruodottomaksi. Tähänkin saa apua Ottioppaasta”, Vetikko vinkkaa.

Ottiopas toimii pöytäkoneilla, älypuhelimilla ja yleisimmissä tableteissa seuraavilla käyttöjärjestelmä-selain -pareilla, uusimmalla selainversiolla: Android / Chrome, iOS / Safari, Windows / Internet Explorer. Opas on nk. web-sovellus: mobiililaitteessa se on kiinnitettävissä aloitusnäyttöön, jolloin Ottioppaan ikoni näkyy työpöydällä tavallisen sovelluksen tapaan. Kun oppaan avaa ikonia napauttamalla, selaimen osoiterivi ei ole näkyvissä, jolloin käyttökokemus vastaa sovelluskaupasta ladattua sovellusta.

Ottiopas: Ota käyttöön ilmaiseksi osoitteessa www.ottiopas.fi.
Katso myös www.facebook.com/ottiopas