Selja Ahava kirjoitti taianomaisen romaanin asioista, joille ei ole sanoja

18.2.2015

On tyttö, jonka äiti jää taivaalta tippuvan jäälohkareen alle. On nainen, joka voittaa lotossa jättipotin kahdesti. On mies, jota salama iskee viisi kertaa. Kaikki he etsivät selitystä elämälleen. Selja Ahavan vahvatunnelmainen romaani Taivaalta tippuvat asiat kertoo ajan kulumisesta ja surusta, kasvamisesta, satujen väkivallasta ja tapahtumista, jotka pomppaavat ulos perinteisestä draaman kehikosta ja kieltäytyvät muuttumasta menneisyydeksi.

"Maailma jatkuu. Mikään ei kirkastu, mutta aika parantaa ja ihminen unohtaa. Kummituksen patterit loppuvat. Asioita tapahtuu. Päällekkäin, väärään aikaan, eri aikaan, väärissä paikoissa. Enkelit eivät määrää. Sillä aina on kuitenkin joku, joka unohtaa kuunnella uutiset, joka katsoo vaikka ei pitäisi ja joka seisoo väärässä paikassa."

Äidin päälle putoaa taivaalta jäätä, eikä Saara näe häntä enää koskaan. "Kun äiti kuoli, meiltä jäi satu kesken", toteaa Saara. Isä menee surusta rikki, itkee ja ulvoo, haluaa olla vihainen, muttei tiedä kenelle. Isälle "äiti on jäänyt kesken". He muuttavat Sahanpurutalosta tädin luo kartanoon missä elämä jatkuu. Saara nipistelee isää varpaista, jotta tämä tuntisi jotain. Annu-täti auttaa ja pitää heidät lämpimänä, kunnes voittaa lotossa jättipotin toiseen kertaan ja nukahtaa kolmeksi viikoksi kartanon torniin.

Taivaalta tippuvat asiat katsoo maailmaa oivaltavasti lapsen silmin. "Halusin yhdistää lapsen näkökulman ja suuret eksistentiaaliset kysymykset ajasta, olemisesta ja kuolemisesta. Lapsi on kiehtovalla tavalla villi ajattelussaan. Hän vasta harjoittelee rajoja asioiden välillä: krokotiileja on olemassa, lohikäärmeitä ei, dinosauruksia oli olemassa mutta ei ole enää, äidin mummo kuoli hirveän kauan sitten mutta ei ole fossiili, Jeesus kuoli nauloihin, äiti puutarhaan. Kun elämä heittää eteen tarpeeksi suuren kysymyksen ovat sekä lapsi että aikuinen omilla tavoillaan yhtä avuttomia ja aseettomia", Selja Ahava taustoittaa.

Häntä sekä kiehtoo että kauhistuttaa elämän sattumanvaraisuus. "On tapahtumia, jotka eivät selity vaan jäävät mieleen kummittelemaan kuten maansortuma, joka nielaisi floridalaismiehen makuuhuoneineen tai pituushyppääjä, joka yllättäen paransi maailmanennätystä yli puolella metrillä, eikä enää koskaan urallaan yltänyt vastaavaan suoritukseen. Olen kerännyt vuosien varrella tällaisia tarinoita talteen", Ahava kertoo.

"En ole ensisijaisesti kiinnostunut juonesta vaan erillisistä asetelmista ja hetkistä, jotka jollain tapaa kuvaavat samaa asiaa. En aloita alusta ja etene kohti loppua, työ lihoo ennemmin keskeltä ulospäin kuin kukkakaali. Dramaturgina olen aina ollut kiinnostunut aukoista, siitä, mitä jätetään sanomatta."

Selja Ahava, Taivaalta tippuvat asiat
223 sivua

Selja Ahava

Kirjailija

Selja Ahava

Selja Ahava (s. 1974) on kirjailija ja käsikirjoittaja. Ahavan esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoe...