Elämää suurempi rakkaustarina 1920-luvun Pariisissa

22.1.2014

Nuoruutemme Pariisi kertoo lumoavan tarinan Ernest Hemingwayn ensimmäisestä avioliitosta vaimon näkökulmasta kirjoitettuna. Paula McLain on luonut taidokkaan romaanin, joka sekoittaa faktaa ja fiktiota. Se kurkistaa nuoren pariskunnan kulissien taakse ja kuljettaa 1920-luvun Pariisin, jossa ajan tunnelma on käsin kosketeltavissa. Romaani tuo elävästi esille, millaista oli elää nuoren machokirjailijan kanssa, joka halusi kaiken ja vielä enemmän.

”Ernest oli kovin suuri persoona, vertauskuvallisesti ilmaistuna. Hän vei huoneesta kaiken ilman, veti kaikkia puoleensa magneetin lailla: miehiä, naisia, lapsia ja koiria. Ensi kertaa kuukausiin voin herätä hiljaisuuteen, kuulla omat ajatukseni ja seurata omia mielijohteitani.”

Ujo Hadley Richardson tapaa Chicagossa itseään huomattavasti nuoremman Ernest Hemingwayn ja ihastuu. Ernest on aloitteleva lehtimies, mutta tähtää sinnikkäästi kirjailijaksi. Pari aloittaa tiiviin kirjeenvaihdon ja menee naimisiin. Samassa he muuttavat Pariisiin säihkyvän taiteilijahengen houkuttamana. Arki täyttyykin absintinhuuruisista illoista, onnen hetkistä ja kuuluisista ystävistä, joihin lukeutuvat muun muassa Gertrude Stein, Ezra Pound ja F. Scott Fitzgerald. Hadley tekee kaikkensa ollakseen Ernestin tukena ja mukautuu tämän tarpeisiin. Hän saa kuitenkin huomata, että kiihkeässä jazz-ajan Pariisissa yksiavioisuudelle ja rakkaudelle annetaan vain vähän arvoa. Vähitellen parin onni alkaa säröillä.

Hadleyn äänellä kirjoitettu romaani antaa lähtökohdan seurata hänen mukautumistaan niin vaimon, muusan, ystävän kuin äidinkin rooleihin, samalla kun Ernest yrittää toimeliaasti luoda uraa kirjailijana. Romaanin monista kipeistä vaiheista huolimatta se on kuitenkin ikimuistoinen ja lämmin rakkauskertomus. Nuoruutemme Pariisi on ollut ilmiömäinen menestys maailmalla, ja sen käännösoikeudet on myyty yli 30 maahan.

”Toivoin että olisin mieluummin kuollut kuin rakastanut jotakuta muuta.”
– Ernest Hemingway

Paula McLain: Nuoruutemme Pariisi
alkuteos The Paris Wife
suomentanut Irmeli Ruuska
390 sivua

Paula McLain

Kirjailija

Paula McLain

Paula McLain (s. 1965) asuu Clevelandissa perheensä kanssa ja opettaa runoutta. McLainin kirjaidea syntyi hänen lukiessaan Ernest Hemingwayn elämänsä ...