Linda Olssonin uutuusromaani Sisar talossani on herkkä kuvaus vaikeasta sisarsuhteesta

11.1.2017

Sisar talossani on kertomus selityksiä etsivistä siskoksista, jotka ovat eläneet lapsuutensa yhdessä mutteivät jakaneet sitä. Haikean kaunis teos maalaa vivahteikkaan kuvan aikuisten sisarusten välisestä jännitteestä ja kipeiden muistojen taakasta. Linda Olsson kirjoitti uutuusromaaninsa samassa pohjoisespanjalaisessa Cadaquésin kylässä, jonne kirjan tapahtumat sijoittuvat.

Costa Bravan rannikolla sijaitsevassa talossa Maria odottaa levottomana sisarpuoltaan Emmaa kylään. Aina toisilleen etäisiksi jääneet naiset ovat nähneet viimeksi kaksi vuotta sitten äitinsä muistotilaisuudessa. Viimeisen näkemisen jälkeen Maria on rakentanut itselleen uuden elämän uudessa paikassa, avarassa talossaan meren äärellä. Hänestä tuntuukin, että Emma tunkeutuu luvatta hänen yksityisalueelleen, häiritsee hänen elämänsä hiljaista tasapainoa. Eikä hän ole valmis puhumaan siitä, mistä olisi puhuttava. Vaivaannuttavien keskustelujen sijaan siskokset lähtevät kävelyretkille, pulahtavat Välimereen, viettävät aikaa talon ilta-auringossa kylpevällä terassilla. Hapuillen syvenevät keskustelut tuovat heitä vääjäämättä lähemmäs toisiaan. Lopulta heidän on etsittävä sanat kipeille muistoille, jotka nousevat pintaan voimalla jota ei voi enää hallita.

”En halunnut nähdä, mitä elämä oli tehnyt Emmalle. En suostuisi millään ehdoin sekaantumaan hänen elämäänsä. Tulemaan tietoiseksi hänen tarpeistaan. En todellakaan halunnut olla hänen kanssaan missään tekemisissä. Ennen hänen ilmaantumistaan Cadaquésiin olin ajatellut, että äidin kuolema oli katkaissut viimeisenkin siteen väliltämme. Mutta siinä minä nyt seisoin ja yritin kaikin voimin suojautua tunteiltani.”

Linda Olsson
Linda Olsson (s. 1948) on syntynyt Tukholmassa mutta asunut ison osan elämästään Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa. Olssonin esikoisromaani Laulaisin sinulle lempeitä lauluja sai maailman kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterissa loppuvuodesta 2015. Gummerus on aiemmin julkaissut Olssonin teokset Laulaisin sinulle lempeitä lauluja (2010), Sonaatti Miriamille (2010), Kaikki hyvä sinussa (2012) ja Kun mustarastas laulaa (2015).

Linda Olsson
Sisar talossani
Alkuteos En syster i mitt hus
Suomennos Anuirmeli Sallamo-Lavi
230 sivua

Linda Olsson

Kirjailija

Linda Olsson

Linda Olsson (s. 1948) työskenteli lakimiehenä Tukholmassa ja muutti perheineen Keniaan 1980-luvun puolivälissä. Hän asui sen jälkeen monissa paikoiss...