Uutuuskirjan väite: suomalaiset ravitsemussuositukset sairastuttavat

5.8.2015

Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Sompin ja liikuntafysiologi Jani Sompin uutuuskirja Parantava ruoka kyseenalaistaa muun muassa rypsiöljyn, täysjyväviljan ja vähärasvaisten maitotuotteiden terveellisyyden. Parantava ruoka laajentaa tekijöiden edellisen teoksen, kestosuosikiksi nousseen Parantavat rasvat -kirjan (2011) näkökulmaa. Uutuuskirja kokoaa kattavasti uusimman tiedon ravitsemuksesta ja sen merkityksestä terveyteemme, ravintolisistä, vitamiineista ja rasvahapoista. Mukana on runsaasti potilasesimerkkejä.

Suomessa on kansansairauksia koko joukko. Lihavuusepidemia jatkaa jylläämistään. Kaupan hyllyt pursuavat kasvirasvoja ja sokeria sisältäviä tuotteita. Vanhukset lääkitään tokkuraisiksi, ja heille tarjotaan vanhustenhuollossa vähärasvaista ja tärkkelyspainotteista ruokaa, joka heikentää aivotoimintoja, muistia ja liikuntakykyä. Kouluissa suositaan margariinia, perunaa ja rasvatonta maitoa – suomalaista perusruokaa, joka on valitettavasti useimpia koululaisia sairastuttavaa.

Omien potilaskokemustensa kautta Taija ja Jani Somppi ovat huomanneet, että monien kansantautien taustalla on muun muassa vähärasvaisten maitotuotteiden, täysjyväviljan, rypsiöljyn ja sokerin liiallinen suosiminen. Heidän mukaansa Suomen terveydenhuollossa ei oteta ravitsemusasioita tarpeeksi huomioon ja nykyiset ravitsemusohjeet ovat aikansa eläneitä.

Olemme ilolla seuranneet vuonna 2014 syntynyttä keskustelua maaeläinrasvojen eli maitorasvojen terveellisyydestä. Vuosien pelottelu maitorasvoilla on ollut turhaa. Parantavat rasvat ­kirjamme sai viranomaisilta syksyllä 2011 täystuomion. Nyt samat viranomaiset ovat hiljaa.

Sydänterveelliseen ruokavalioon kuuluvat maitorasvat, voi, neitsytoliiviöljy, neitsytkookosöljy ja kalanrasvat. Rasvassa maistamme hyvät maut, ja rasva tukee kylläisyyttä. Mauttomalla ja elimistöä tulehduttavalla rypsiöljyllä lotraamisen sijaan kehotamme siirtymään näihin luonnollisiin rasvoihin. Sydän kiittää.

Parantava ruoka
293 sivua

Kirjailijat

Taija Somppi

Yleis- ja verisuonikirurgi sekä fysioterapeutti Taija Somppi ja liikuntafysiologi, osteopaatti D.O. Jani Somppi työskentelevät Tampereella omalla Ampl...

Jani Somppi

Liikuntafysiologi, osteopaatti D.O. Jani Somppi ja yleis- ja verisuonikirurgi sekä fysioterapeutti Taija Somppi työskentelevät Tampereella omalla Ampl...