Hannu Rajaniemen Kvanttivarkaalle Tähtivaeltaja-palkinto 2012

20.6.2012

Hannu Rajaniemen menestysromaani Kvanttivaras on saanut Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinnon parhaasta vuonna 2011 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta. Teoksen on suomentanut Antti Autio. Kvanttivarkaan jatko-osa Fraktaaliruhtinas ilmestyy lokakuussa.

Tähtivaeltaja-palkinto on jaettu vuodesta 1986 alkaen parhaalle edellisvuonna suomeksi ilmestyneelle science fiction -kirjalle. Tämän vuoden palkintoraatiin kuuluivat: Kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen.

Raati perustelee valintaa seuraavasti: ”Kvanttivaras on mestarillinen saavutus, joka päihittää kansainvälisen tieteiskirjallisuuden tunnetuimmat tekijät heidän omassa pelissään. […] Kvanttivaras on vaikuttavan ehjä ja moniulotteinen kirja, joka sisältää kymmenittäin kutkuttavia tieteisideoita upotettuna vauhdikkaaseen, mielikuvituksen lentoa ja ihmeentuntua pursuavaan mysteerijuoneen. Harva teos onnistuu olemaan samalla näin älykäs ja näin viihdyttävä.

Kvanttivaras on häikäisevä, monitahoinen tieteisooppera ja seikkailutarina, joka haastaa lukijan ajatusleikkeihin. Se on romaani tulevaisuuden aurinkokunnasta, jossa Marsin kaupungit liikkuvat, muistot ovat jaettavissa ja aika on kirjaimellisesti rahaa. Romaani kertoo Jean le Flambeur -nimisestä mestarivarkaasta ja huijarista, josta tiedetään vähän, mutta jonka teoista on kuultu kaikkialla. Hän teki kuitenkin yhden virheen ja maksaa siitä nyt virtuaalisessa dilemmavankilassa, jossa vangit pelaavat loputtomia kuolettavia pelejä tuhansia itsensä kopioita vastaan. Mieli-niminen nainen tarjoaa hänelle mahdollisuuden vapauteen, mutta ensin hänen on vietävä loppuun keikka, jossa hän ei aikanaan aivan onnistunut…

 

Hannu Rajaniemi

Kirjailija

Hannu Rajaniemi

Luettuaan kuusivuotiaana Jules Vernen kirjan Sukelluslaivalla maapallon ympäri Hannu Rajaniemi halusi rakentaa fuusiokäyttöisen avaruusaluksen. Hän op...