Saamelaisten kansallispäivänä ilmestyvä romaani käsittelee alkuperäiskansaa koskevia ajankohtaisia kysymyksiä

6.2.2021

Halla Helle on palkitun runoilijan, muusikon sekä kulttuuri- ja ympäristöaktivisti Niillas Holmbergin ensimmäinen romaani. Se tutustuttaa lukijan etelästä Saamenmaalle muuttavan päähenkilönsä matkassa Utsjoen ja rajaseudun saamelaisiin ja heidän elämäänsä, ajankohtaisiin maankäyttö- ja kielikysymyksiin sekä pohjoisen huikaisevaan luontoon. Samalla teos kuvaa yksilön ja yhteisön ristiriitoja, säröjä identiteetissä ja mielenterveyden järkkymistä. Romaani ilmestyy saamelaisten kansallispäivänä 6.2. 

Papin poika Samu jättää etelän taakseen ja muuttaa Saamenmaalle. Merkillisen vahva voima vetää häntä Utsjoelle: Suomen puhutuin saamelainen Elle Hallala, taiteilijanimeltään Halla Helle. Elle hylkää taiteen teon ja erakoituu tunturiin viettämään esivanhempiensa mukaista elämää. Hän lähettää Samulle runomuotoon kirjoitettuja unia. Jung ja Freud apunaan Samu alkaa tulkita unia auttaakseen Elleä. Välittyykö tulkinnoista vain hänen oma halunsa saada Elle lähelleen, ja mitä toisen kulttuurista on omaksuttava ymmärtääkseen sen symboleja? 

"Tätä romaania kirjoittaessani pyrin välttämään suoraa vastakkainasettelua alkuperäiskansan ja valtaväestön välillä. Kirjoitusprosessin aikana minulle kirkastui, että kaikki ristiriidat eivät ole välttämättä pahasta vaan ristiriitaisuus on oikeastaan elämän ehto", Holmberg toteaa. 

Niillas Holmberg: Halla Helle 
455 sivua 
ilmestyy äänikirjana 1.3., lukija Niillas Holmberg 

 

Niillas Holmberg

Kirjailija

Niillas Holmberg

Niillas Holmberg on saamelainen runoilija, muusikko ja kulttuuri- ja ympäristöaktivisti, joka asuu synnyinseudullaan Utsjoella. Hän yhdistää omintakei...